Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Anyagszükséglet kiszámítása

Anyagszükséglet meghatározása/KALKULÁTOR

Első dolgunk mindig a termék felületének nagyságát megadni lehetőleg négyzetméterben. Legyen a példánk, mondjuk egy családi ház bejárati ajtója feletti féltető, ami az egyszerűség kedvéért 2 x 1 m-es, tehát 2 négyzetméter

 Második dolog, amit tudnunk kell, hogy mi a feladata, mit kell kibírnia, minek kell ellenállnia, milyen erős, milyen vastag legyen. Esetünkben az időjárásnak – eső, hó terhelés, napsütés (UV-sugárzás) – kell ellenállnia hosszú évekig, ezért a külső felét (a sablon felőli oldalát) gélezni,(CRYSTIC 65 PA NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉLaz alsó részét pedig topcoatozni (TECHNOCOAT NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER TOP-COATfogom. Ez biztosítja az üvegerősített rétegek időjárás elleni védelmét. 3 réteg 300 gr/m2-es üvegpaplan elég lesz a várható fizikai igénybevételek ellen. A késztermék így kb. 3-3,5 mm vastag lesz a gél és a top-coat réteggel együtt (ez nagyban függ a gyártásban résztvevők gyakorlottságától !!).

Lássuk, mennyi gél-coat-ra lesz szükségünk: a gélek fajsúlya általában 1,1 körül van, ezért, ha ideális vastagságban kenjük, vagy szórjuk fel (0,5-0,7 mm), akkor egy m2-re 0,55-0,8 kg gél-coat kell, tehát nekünk a 2 m2-hez 1,6 kg kell. (Én 2 kg-ot vennék…)

A top-coat mennyisége általában ennek a fele, mert azt vékonyabban kenjük.

A termék fizikai tulajdonságai annál jobbak, minél magasabb benne az erősítőanyag gyantához viszonyított aránya. A szükséges poliészter gyanta mennyiség kiszámításához tudnunk kell, hogy kézi lamináláskor az erősítő anyag - gyanta általánosan elfogadott aránya 1:2. (gyakorlott felhasználóknál ennél kevesebb gyanta is elég, kezdőknél az arány 1:3 is lehet.)

2 m2-re 3 réteg 300 gr/m2-es üvegpaplan, az 2 x 3 x 300 = 1800 gramm (1,8 kg) erősítőanyag kell.

Az erősítő anyag - gyanta aránya 1 : 2, tehát 2 x 1,8 kg = 3,6 Kg poliészter gyanta kell (pl.:Crystic 2-446 PALV )

Kell még a gyanta, a gél és a top-coat térhálósításához (kikeményítéséhez) szükséges katalizátor, mely általában valamilyen peroxid. 100 gramm gyantához 1-3 gramm (1-3%) adható, a legtöbb esetben 2%-ot javasol a gyártó. (a gél és top-coat esetében is)

3,6 kg gyanta+1,6 kg gél-coat+0,8 kg top-coat = 6 kg. A szükséges katalizátor mennyisége ennek max. 3 %-a, tehát 0,18 kg.

Szükségünk van még formaleválasztóra, (lásd: Formaleválasztó kiválasztása) és lemosó, tisztítófolyadékra, ami a leggyakrabban aceton.

 

Anyagszükségletünk tehát:

1,8 kg üvegpaplan (én 2 kg-ot vennék…)

1,6 kg gél-coat (én 2 kg-ot vennék…) pl: CRYSTIC 65 PA NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉL + színező paszta, vagy CRYSTIC 65PA 3101 FEHÉR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉL

0,8 kg top-coat (én 1 kg-ot vennék…)

3,6 kg poliészter gyanta (én 5 kg-ot vennék…)

0,2 kg MEKP  katalizátor

1 liter aceton

Formaleválasztó

 

A zárójelbe írt mennyiségeket venném meg abban az esetben, ha ezt az egy terméket csinálnám. Amennyiben üzemszerűen dolgozom, a számított mennyiségekkel lehet kalkulálni.

A fentiek ismeretében, ha már tudod, hogy mekkora a felület, és milyen vastagra, erősre szeretnéd, ide kattintva egyszerűen megtudhatod milyen anyagokból mennyire lesz szükséged, és az kb. mennyibe fog kerülni:    KALKULÁTOR

Ha nem működik a fenti link, ezt:  http://mugyantak.hu/aszsz/aszsz.htm  másold be a böngésződ címsorába

 

Jó munkát!

Bodnár Miklós

 

 

 

 

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

# József Miklovic 2021-08-11 16:05
Tiszteletem!
Egyedi, fenyőfa alapú konynabútor-mun kalapot készítek. Erre szeretnék műgyanta bevonatot készíteni. Melyik terméküket kell használnom, és milyen vastag bevonatot szükséges készíteni? A bevonat egy rétegben, vagy több rétegben készüljön?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2021-08-12 12:32
Csaknem minden epoxi gyantánkat használhatja a leírt célra. Az, hogy pontosan melyiket kell választania, az attól függ, hogy Ön pontosan hogyan, milyenre képzelte el. Vékonyan szeretné bevonni a fát, mintegy lakkozva, vagy vastagabban öntéssel, átlátszónak, vagy színesnek szeretné, egyszínűre, vagy több színűre, stb. stb. Figyelmébe ajánlok 3 cikkünket, ezek áttanulmányozás a után talán közelebb lesz a megoldáshoz: https://www.mugyantak.hu/segedletek/mugyantak-ontese-ontheto-mugyantak
https://www.mugyantak.hu/csonakbevonas-javitas második, epoxiról szóló része
https://www.mugyantak.hu/epoxi-rendszer-fahoz-sr-5550
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Illés Gyöngyi 2021-03-29 00:55
Tisztelt Forgalmazó! Szeretném megtudni, termékeik között létezhet-e olyan amely rejtett csatorna utólagos szigetelésre alkalmas lehet? Sajnos a bádog anyag évek alatt több helyen szétszakadt így folyik a víz. / bitumenes anyaggal már próbálkoztunk/ Valamint milyen technológia lenne alkalmas a víz folyásának megakadályozásá ra. Kb 15 nm lehet a felülete a csatornának. Milyen és mennyi anyag kellene ekkora felület szigetelésre, valamit árban mennyi lenne? Nagyon köszönöm a segítséget.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2021-03-29 17:07
Sajnos, nem tudok megfelelő anyagot ajánlani termékeink közül. Sajnálom...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Garamvölgyi 2020-11-06 15:23
Üdvözlöm. Hangfal 2 oldalát szeretném dekorálni öntő gyantával. A méretek.. 254x460 a közepén tetszöleges mintát bele vágni és a hiányzo részt kiönteni. 4 ilyen oldalsó lap lenne. 2sm vastagon. Tehát azt mondanám hogy a max kiöntendő felület 2cm vastagon kb fél négyzet méter. Ehhez mennyi gyantára lenne szükségem. Szobába lennének. Válaszát köszönöm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2020-11-09 09:47 Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Nagy Zoltán A. 2019-08-05 22:41
Tisztelt forgalmazó!
Megtudható-e, hogy az egyes öntőgyanták mennyire kiadósak, azaz az 1kg-os kiszerelésből hány liternyi térfogat önthető ki? Ha nekem kb 5,5-6 litert kellene kikevernem, ahhoz hány kg kell pl. a Synolite 0328-A-1 víztiszta öntőgyantából? (a max. anyagvastagság 4cm lenne, ha jól gondolom erre ez megfelelne)
Köszönettel: Nagy Z. A.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2019-08-13 13:05
Minden termék adatlapján legtöbbször szerepel ez az adat is... A kérdéses gyanta fajsúlya 1,1kg/Liter
Ez azt jelenti, hogy 1 négyzetméter nem egészen 1 mm vastagon kb 1 liter...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Püspöki György 2019-06-16 18:12
Üdvözlöm. Mint teljesen laikus, szeretnék készíteni egy 6 méter hosszú /6négyzetméter/ patakmedret hungarocell negatívra. Az egész, télnek, napnak kitett lenne. Milyen anyagokból lehet megcsinálni? Ecsetelve, utolsó rétegbe festékkel. Kilehet hozni 50-60 ezerből?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2019-06-17 11:15
Ki lehet hozni... Viszont, a dolog nem ilyen egyszerű... A poliészter gyanták oldják a hungarocellt, tehát vagy más habot (pl. PUR) használ, vagy a hungarocellt be kell vonni, kenni valamivel, ami bírja a poliésztert... (pl csemperagasztó...).
A másik lehetőség, hogy epoxi gyantát használ...
Olvasgassa cikkeinket, minden szükséges infót megtalál bennük...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Boda Gabor 2019-04-22 15:45
Üdvözlöm. Szeretném bevonni a c1 kenumat carbon kevlárral.a kenu valószínűleg üvegszálas. Tudnának segíteni abban hogy milyen anyagokra van szuksegem? Szeretném minél könnyebbre és érősébe valamint hogy a struktura látszódjon. Tehát lakkozni szeretném és nem top fiatal bevonni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2019-04-25 12:56
a topcoatot lehet helyettesíteni valamennyire, valamilyen lakkal, de mi lakkokat nem árulunk, ezért ebben nem tudok tanácsot adni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szwar János 2019-03-26 17:26
Kérdésem az lenne, hogy az Epoxi gyanta SR5550 faimpregnáló esetében, egy 163 g/m2 üvegszövet használata mellett, hány nm-re elég egy készlet?
Válaszukat előre is köszönöm
Szwarc János
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2019-03-27 08:54
A fenti cikk és a KALKULÁTOR poliészteres felhasználás esetére készült. Az epoxi gyanta esetében érdemes inkább a https://mugyantak.hu/csonakbevonas-javitas cikk második felében leírtakat kell figyelembe venni. További segítség még ebben a cikkben: https://mugyantak.hu/epoxi-rendszer-fahoz-sr-5550
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Hingyi Lajos 2018-06-07 16:41
Üdvözlöm!
Polieszter műgyanta csónakomon van két pici gél sérülés,
szeretném kijavítani.Kavi cs szürke a csónak.Milyen gél+edző+
színezőt kellene vennem?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-06-11 07:36
mugyantak.hu/webaruhaz/poliesztergelek/technocoat-natur-ecsetelheto-polieszter-top-coat-detail
ehhez válasthat színező pasztát itt:
mugyantak.hu/termekeink?showall=&start=5
A színezőt nem találja a web áruházban, ezért a megrendelés végén a "megjegyzés" rovatba kell beírni, hogy milyen RAL számú színezőt kér hozzá.
Megjegyzés: 1-2 kisebb hibát nem érdemes így javítani, mert sem jó, sem szép nem lesz, ha 20-30 ilyen kisebb hiba van, akkor érdemes javítani, úgy, hogy az egész nagy felületről lecsiszolni a régi gélt, és egyben lekenni topcoattal, majd csiszolni, polírozni...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kocsis Zsolt 2018-02-24 08:26
szép napot.segítsége t szeretnék kérni egy 2 részből álló hajómakett hez milyen anyagok kellenek s kb mennyi?méret kiteritve
1mszer 1m.A forma megvan
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-26 09:36
A fenti cikkben szereplő anyagok tökéletesen megfelelőek, és a számítás módja is.
Ezen kívül szinte minden más - nálunk kapható - gyantánkkal meg lehet csinálni, csak akkor más egyéb anyagokatr, és eltérő technológiát kell alkalmazni. (lásd pl.: mugyantak.hu/csonakbevonas-javitas )
Ha már úgyis nekiáll olvasgatni web oldalunkat, akkor érdemes megnézni a videó mellékletet is: mugyantak.hu/video-melleklet
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kerek Ernő 2018-02-07 10:27
Üdvözlöm!
Segítséget kérnék üvegszál autó sárvédő elkészítéséhez.
A szerszám a már meglévő fém sárvédő lenne+a sárvédőívnél szélesítéssel polisztirol lapból. kb. 1 m2 . Most csinálnék ilyet először és a felhasználandó anyagokban és azok mennyiségében kérném a segítséget.

Előre is köszönöm
Üdv.
Ernő
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-07 10:45
A fenti cikkben szereplő anyagok, és számítási mód tökéletesen megfelelőek, talán csak a javasolt gél helyett lehet esetleg egy olcsóbb ipari gélt választani (mugyantak.hu/webaruhaz/poliesztergelek/ipari-feher-ecsetelheto-gel-detail)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# genya 2017-06-22 17:11
persze a mennyiség is érdekelne, egyszeri projekt lenne, nem szeretném, ha kifogyna folyamat közben, de azt sem, hogy rámrohadjon a nem felhasznált gyanta 3/4-e.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# genya 2017-06-22 17:10
Üdv!

http://www.bcae1.com/fibrglas.htm

Én egy ilyesmi projekthez szeretnék gyantát és szövetet vásárolni, pótkerékbe rejtett mélyládát eszkábálnék, de látom, kismillió-féle gyanta létezik. Milyen gyantát, ill. szövetet javasolnak, hogy ne vesszenek el a mélyhangok az örök feledés homályában?

Köszi előre is!
a
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2017-06-23 08:43
A fenti cikkben szereplő anyagok tökéletesen megfelelnek, és a kalkulátorral a mennyiségeket is ki tudja számítani. A filmben levő 4 mm vastag Coremat megfelelője nálunk a 4 mm vastag Spherecore. 1 nm 4 mm vastag Spherecore-hoz kb 2,4 kg gyanta szükséges, a kalkulátorral számított mennyiségen felül.. A web áruházban megrendelhetőek , csak a Spherecore nem található ott, ezért azt, a megrendelés végén, a "megjegyzés" rovatba kell beleírni..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-06-07 11:37
Értem. Azt hiszem először megpróbálkoznék a zártszelvény formával, hogy lássam, mennyire merev lesz maganyag nélkül. Az az elképzelésem, hogy 2x1.5mm vastag gumilemezből készítenék egy 5-6 centi széles, 1 méter hosszú csíkot, aztán becsomagolnám folpackba, vagy celluxba. Ezt használnám térkitöltésre. Reményeim szerint így, ha nem köt hozzá a gyanta, akkor ki tudnám húzni a kikeményedett sárvédőből, kihasználva azt, hogy ha a gumi megnyúlik, akkor veszít a sárvédőn belüli vastagságából.

Ön szerint ez így működhet?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-06-08 08:42
Az ötlet egész jónak, megvalósíthatón ak tűnik... persze a mondás - "az ördög a részletekben lakozik" - itt is érvényes lehet.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-06-08 10:01
Köszönöm a biztatást, a hétvégén teszek egy próbát. Lenne még egy kérdésem a sárvédő rögzítésével kapcsolatban: egy L alakú fém idomot szeretnék a sárvédő ívéhez erősíteni. Hogyan érdemes ennek a rögzítését megoldani, anélkül, hogy bele kellene fúrnom az üvegszálba?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-06-09 14:36
A termék készítésekor laminálja bele
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-07-02 22:38
Tisztelt Bodnár Úr!

Kicsit rögösebbnek bizonyult a kísérlet, mint vártam, de úgy néz ki, jó úton járok.

Első nekifutásra a 3mm-es zártszelvényt mégsem gumilemezekkel oldottam meg, hanem 3 darab 1mm-es polietilén lemezzel. Ezek sajnos belekötöttek a sárvédőbe. Ráadásul nem is lett elég merev a szerkezet.

Ezután 2 réteg 3mm-es szilikon szalaggal próbzálkoztam, melyeket a sárvédő közepénél kettévágtam, hogy könnyebb legyen őket kihúzni, miután megköt az epoxi. Ez sikerült is, és a merevség is megfelelőnek tűnik.

Most a vázhoz rögzítést próbálom megoldani valahogy. Mivel az egész szerkezetet megpróbáltam minél jobban lepréselni, ezért az "L" alakú idomot nem tudtam belelaminálni a termékbe. Valószínűleg ragasztani fogom.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-07-02 22:42
Lenne viszont egy kérdésem is: mennyire "szabad" összepréselni az üvegszál rétegeket? Most a sárvédő oldalsó peremeit falemezek közé tudom szorítani fém szorítókkal, de a tetejét csak egy vékony polietilén lemezzel nyomom le. Így a perem jóval keskenyebb lesz, mint a sárvédő teteje.

Túlzásba lehet vinni a préselést, vagy minél jobban összepréselem a laminátot, annál jobb?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-07-05 13:13
Igen, túlzásba lehet vinni... Az erősítő anyag elemi szálait körbe kell, hogy vegye a műgyanta... Ha nagyon összepréseli, akkor a gyantát kinyomja az erősítő anyagból. Igaz, hogy termék fizikai tulajdonságai annál jobbak, minél kevesebb gyantával sikerül összeragasztani az erősítő anyag elemi szálait, hiszen a gyantának csak ez a funkciója, de azért kevesebb sem lehet, hiszen akkor is rossz lesz a ragasztás minősége. Ha sok a gyanta, akkor pedig a gyanta gyengébb fizikai tulajdonságai rontják a minőséget.
Tehát: kicsit össze lehet nyomni, de csak óvatosan....
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-06-01 21:07
Tisztelt Bodnár Úr!

Egyedi sárvédőt szeretnék készíteni egy kerékpárhoz. Sablonként egy 69 cm átmérőjű 7 cm vastag félhengert készítettem fából. A henger oldalára egy 7 centis rozsdamentes lemezt csavaroztam. Ez a fémlemez biztosítja a sárvédő íves részét, továbbá a fém alatti fa henger oldalát használom fel a sárvédő peremének kialakításához.

Első próbaként 4 réteg 10cm széles üvegszalagot használtam epoxival. A 10 cm szalag középső 7 cm-es része került a 7 cm-es fémlemezre, így 1,5-1,5 cm maradt a 2 oldalon a peremnek. A végtermék merevsége hossz irányban megfelelő lett a peremnek hála, viszont a sárhányót a 2 végén megfogva nagyon könnyen meg lehet csavarni.

Hogyan tudnám a csavarással szemben ellenállóbbra készíteni a sárvédőt? Eddigi ötleteim:
- még több réteg
- szénszál az üvegszál helyett
- maganyag használata

Köszönöm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-06-06 11:58
Gratulálok! Jó irányban halad, és a leírtak alapján jó lesz az a sárvédő.
A rétegszám növelésével lehet a merevségét növelni, de aránytalanul drágább, és nehezebb lesz.
A szénszövet alkalmazásával sokkal szebb, és lényegesen drágább lesz, de nem lesz merevebb.
A maganyag használata kecsegtet a legjobb eredménnyel. Talán a Spherecore S-3 (3 mm vastag) lehet a megoldás.
Azért lenne egy megjegyzésem: emlékeim szerint az egyszerű, fémből készült kerékpár sárvédő is könnyen csavarodott, amíg nem lett rögzítve...
Ja, és a poliészter gyantát is ki lehet próbálni, a maganyag használata esetén sokkal gazdaságosabb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# MLáSzLó 2016-06-06 23:19
Köszönöm a választ. Azért szeretném minél merevebbre készíteni a sárvédőt, mert sem a kerékpár vázán, sem a villán nincsenek sárvédőszemek a pálcák rögzítéséhez, így arra gondoltam, hogy megpróbálnék egy olyan sárvédőt készíteni, ami annyira merev, hogy elegendő lenne csak 1 helyen rögzíteni a vázhoz, illetve a villához. A hátsó keréknél ez egy körülbelül 80 cm-es levegőben lógó szakaszt jelentene, ami miatt valószínűleg a sárvédő vége rezegni fog. A célom az, hogy ez a rezgés a lehető legkisebb legyen.

A maganyaggal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mennyi előnyt nyújt egy olyan konstrukcióval szemben, ahol nincs maganyag, de a maganyag helye megvan, egyfajta zártszelvény formájában. Ilyenkor gondolom vastagabb "falakra" van szükség. Össze lehet hasonlítani a gyantás maganyag tömegét az esetleges többlet rétegekhez szükséges üvegszál+gyanta tömeggel? De persze a fő kérdés, hogy a levegős "mag" elérheti-e a gyantás magos konstrukció merevségét?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-06-07 09:11
A fő előnye, hogy egyszerűbb kivitelezni.("z árt szelvényt" legtöbbször két rész összeragasztásá val szoktak készíteni).
Nem feltétlenül kell vastagabb fal, pl. az Ön esetében a 4 réteg üvegszalag esetén lehet, hogy 2+2 réteg is elegendő maganyag (spherecore, pvc-hab, stb.), vagy "zárt szelvényes" módszer esetén is. Természetesen a maganyag alkalmazása esetén súlytöbblettel kell számolni
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# ENdre 2016-05-18 19:03
Tisztelt Cím!

Gyenge szerkezetű, repedező, töredező üvegszálas, könnyű kajakot szeretnénk megerősíteni. Első körben a teljes alját és a beülő környékét a fölső héjon. Milyen anyagokra és kb. milyen mennyiségekre lesz szükségünk, mekkora plusz súlyt jelentenek majd a felhordott anyagok? A hajó kb. 360x66 centi. Köszönettel, K. Endre
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-05-20 08:36
Azt, hogy milyen anyagokkal érdemes javítani, az dönti el, hogy miből készült a kajak. Poliészterből (pl. túrakajakok), vagy pedig epoxiból (pl. verseny kajakok). Mindkét anyag felhasználásáró l szó van az előző hozzászólásokra adott válaszaimban, cikkeinkben.
mugyantak.hu/elszoer-laminaloknak
mugyantak.hu/csonakbevonas-javitas
mugyantak.hu/anyagszuekseglet-kiszamitasa
mugyantak.hu/epoxi-rendszer-fahoz-sr-5550
mugyantak.hu/video-melleklet
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# AIstván 2015-06-25 11:28
Tisztelt Bodnár Úr!

Üvegszálas csónak (motoros) építésére vetemültem, kezdőként. Ezúton ki szeretném kérni az az Ön véleményét is a kialakításra vonatkozóan. Két héjban készülne el a csónak. A két (finom polirozott)sabl onra felvitt rétegekre mit javasolna? sablonra top coat - formaleválasztó - UV álló top-coat - 200gr szövet- gyanta - 300 gr paplan gyanta. majd a másik sablonra is ez megfelelő lenne? Valamint az a kérdésem az lenne hogy a katalizátorral készre előállított gyantatermékek erre a célra mennyire megbizhatóak?

Köszönettel
István
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2015-06-26 08:38
Kedves István!
A javaslatom:-for maleválasztó paszta (a felületet lekenne, majd felfényesíteni egy száraz ronggyal, legalább 3x)-gélcoat(NEM topcoat!)-amiko r a gél megkötött, akkor mehet rá az üvegpaplan-rovi ngszövet erősítés poliészter gyantával, legalább 5-6 rétegben... Amikor elérte a kívánt vastagságot/szi lárdságot, akkor lehet lekenni topcoattal.
Javaslom elolvasni alábbi cikkeinket: http://mugyantak.hu/felhasznalasi-segedletek/elszoer-laminaloknak.html
http://mugyantak.hu/felhasznalasi-segedletek/csonakbevonas-javitas.html
http://mugyantak.hu/felhasznalasi-segedletek/anyagszuekseglet-kiszamitasa.html
http://mugyantak.hu/felhasznalasi-modok/a-laminalas-technologiaja.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Orvos-Nagy József 2015-02-25 20:07
Készitettem egy hat négyzetméteres favázas rétegeltlemez boritásu tetőt a hajómra.Szeretn ém megkérdezni,hog y mit javasol a lamináláshoz és mennyi lenne az anyagszükséglet .Válaszát tisztelettel megköszönöm. O.Nagy J.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2015-02-26 11:08
Kedves József!
Ha fontos, hogy a tető erős, és időálló legyen, és nem lényeges szempont, hogy látszódjon a fa eredeti színe, struktúrája, erezete (lakkozott fa hatás), akkor poliésztergyant a és 2 réteg 300 gr/nm-es üvegpaplan használatát javaslom, egy megfelelő színű topcoat záróréteggel.A fenti cikk alapján, a KALKULÁTOR feliratra kattintva a megfelelő adatokat be kell írni. Ha ez kész, akkor a "Vásárlási segédlet"-re kell kattintani, és megkapja a mennyiségeket, és az árakat. A megadott adatok megváltoztatásá hoz az "Anyagszükségle t számítás"-ra kattintva a számítás megismételhető, az Önnek leg-megfelelőbb szilárdság(réte gszám)/költség arány eléréséig.
A megadott anyagokat a Webáruházban tudja megrendelni
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Marczis Péter 2014-09-08 21:27
Kedves Miklós!
Laminálhatnék én kisebb hajót Spherecore SBC felhasználásáva l is? Arra gondolok, hogy a szerszámba gél, egy réteg paplan, a fenti vázanyag 3-4 vagy 5 mm vastagságban, újabb paplan és top coat. Hamarabb elérném a kívánt vastagságot. Működhet ez így? Költséghatékony lenne, vagy nem jó a gondolat? Esetleg 6-7 méteres motoros hajó esetében ahol kívánatos a 8-10 mm vastagság? Lehet, nem itt kellett volna megkérdeznem? Elnézést kérek!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-09-11 16:35
A válaszom IGEN, pár módosítással: ne SBC-t", hanem Spherecore S3, 4, 5-öst használjon, és legalább 2-2 réteg üvegpaplant. A költséghatékony ságról:a spherecore négyzetméterenk ént és mm-vastagságonk ént kb. 40-60 dkg gyantát vesz fel. Ön így számolt?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Marczis Péter 2014-08-30 18:46
Kedves Miklós!
Nem működik a kalkulátor, vagy csak nálam nem megy? Nem látom az utolsó mondatot és a linket, pedig régebben már használtam.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-09-01 08:25
Sajnos az utóbbi időkben nem működött, ezért - ideiglenesen - levettük a honlapról. Igyekszünk javítani, vagy pótolni
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Marczis Péter 2014-09-01 20:32
Kedves Miklós!
Köszönöm a választ.Egy kérdésem is lenne. Öt méteres túrakenut készítünk, ez lesz az első darab. Rendben van e a rétegtervem, vagy lehet kevesebb is?
Tehát Gél-Üvegfátyol- paplan 300 gr-paplan 300 gr-szövet 250 gr-paplan 300 gr-paplan 300 gr-top coat. Nem szeretnék túl nehéz hajót, de stabilitásra törekszem.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-09-02 08:47
Kedves Péter!
A rétegterv teljesen rendben van. két megjegyzésem van csak hozzá:
1/. A fátyol használata amilyen hasznos tud lenni, olyan sok hibalehetőséget okozhat, ha nem kellően gyakorlott emberek viszik fel... Ebben az esetben nyugodtan kihagyható, bár nagy súlycsökkenést nem okoz. :-)
2/.A rétegszám egy jól megtervezett formával, vagy/és merevítő bordák alkalmazásával csökkenthető. Úgy számolom, hogy az Önök kenuja legalább 6 kg körül lesz négyzetméterenk ént. Ha ezt nagyon sokallják, egy réteg paplant ki lehet spórolni, de annál többet nem javaslok.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Marczis Péter 2014-09-03 20:11
Köszönöm szépen a segítségét, megfogadom a tanácsait (egy bevált, már használt szerszámba laminálunk, van hosszmerevítő borda, és keresztmerevítő k is). :)
Jó, hogy van ilyen szakember, aki ennyire önzetlenül segít.
Üdvözlettel: Marczis Péter
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Nagy Ferenc 2014-07-03 21:55
Tisztelt Bodnár Úr !Kültérben van 5X3x1,2m-es medencém,a fala 3mm-es vaslemez,az alja beton.Kérdésem: Lehet-e műgyantából olyan tálcát készíteni az aljára, hogy a víz ne szivároghasson el.Az oldalára 100mm-t szeretnék felfelé is kenni.Ön szerint milyen anyagból valósítható ez meg.Várom válaszát! Tisztelettel, köszönettel : Feri
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-07-04 08:53
Lehet, de csak úgy, ha az oldalát is - egészen a tetejéig, és még azt is visszahajtva - bevonja üvegszálas poliészterrel. A 10 cm-es magasság semmire sem jó, mert aláfolyhat a víz. (A vas hőtágulása sokkal nagyobb, mint az üvegszálas poliészteré, ezért elválhatnak egymástól). A szükséges anyagok : minimum 2 réteg 300 gr/nm-es üvegpaplan, Crystic 2-446 PALV poliészter gyanta, és topcoat.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# H.Zoli 2014-06-22 17:25
Üdvözlöm!

Egy fa csónakot szeretnék laminálni és az anyag szükségletett szeretném megtudni ár megjelöléssel a méretek a következök 5x1m az alja,az oldal 5x0,50m x2,a far 1x0,50m, ugy gondolom hogy egy réteg üvegszál és egy roning ha jól irtam.
Köszönöm elöre is válaszát.
Zoli
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-06-23 08:48
Kedves Zoli!
Valószínűleg bennem lehet a hiba, mert nem értem....A fenti cikket pontosan ezért csináltam, hogy Ön erre a kérdésére választ kapjon. Kérem, olvassa el a cikket, majd a végén - ha még szüksége van rá - kattintson a KALKULÁTOR-ra. Minden kérdésére választ kap.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-03-28 12:15
Válasz Feri-nek:
Attól függ, hogy a hajó miből készült, (poliészter? epoxi? fa?)attól függően tudok anyagokat javasolni
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# fundgrube 2014-03-25 13:31
Tisztelt Bodnár Úr!
A napokban szeretnénk nekiállni egy 25 lábas hajó festésének és javításának. A hajó a 80-as években készült, versenyzésre használták, nem nagyon költöttek rá. Sajnos a cockpit és a deck több helyen kilágyult és ezeket is szeretném megerősíteni. Szeretném megtudni, milyen anyagokat javasol ezen munkák elvégzésére illetve, ha van technológiával kapcsolatos tanácsa, azt szívesen fogadom.
Köszönettel: Feri
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2014-02-20 23:33
Üdvözlöm,
olvasom a beírásokat, de nem sikerült rájönnöm, hogy mitöl függ, hogy hány réteg üvegszövetet kell felvinni vmire? Nekem 200gr/nm szövetem van. Egy réteg milyen erőktöl képesek megvédeni, fordítva mekkora erő okoz szerkezeti sérülést 1réteg szöveten? ...mert így fel tudom mérni h a 2-3 mennyivel erősebb.
Köszönettel, zoltán
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-02-21 09:37
Kedves Zoltán!
Az, hogy hány réteg szövetet kell használnia, a tervezett vastagságtól függ. És a várható igénybevételtől . Milyen fajta szerkezeti sérülés várható? Nagy szakítószilárds ág szükséges? Vagy nyomó-szilárdsá g? Esetleg minél nagyobb rugalmasság, hajlíthatóság? Vagy a felületi keménység a meghatározó?
Azt, hogy egy kompozit (pl. üvegszövet, poliészter, vagy epoxi gyantával átitatva)milyen - fent leírt - mechanikai tulajdonságokka l rendelkezik,nag y mértékben attól függ, hogy milyen minőségű, és mennyiségű műgyantával van készítve, de az üveg szövet elemi szálainak vastagsága is sokat jelent.
Összefoglalva tehát: Ezek a kompozitok nagyon erősek. Pl. szakító szilárdságuk, rugalmassági adataik akár lényegesen jobbak is lehetnek egy azonos méretű acél lemez adatainál.
Az erősítő anyagokról bővebben itt:mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=162:Er%C5%91s%C3%ADt%C5%91-%C3%A9s-v%C3%A1zanyagok&catid=192:%C3%9Cveg-er%C5%91s%C3%ADt%C5%91-%C3%A9s-v%C3%A1z-aanyagok&Itemid=752
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2014-02-21 09:55
Köszönöm válaszát, viszont úgyérzem csak általánosított.
Kérdezek mást, pl. 1nm. 6-os rétegelt lemezen mekkora súlynövekedés tapasztalható 1réteg üvegszövettel, epoxy rétegenként?
Ezt is kellene tudjam amikor a 2 v. 3 réteg mellett döntök, mivel járművek esetében a súlytöbblet a sebesség rovására megy.
Ha a súlytöbblet/nm megvan, könnyű kiszámolni a test erősség-indexet.
Bivaly erős jármű lesz, bivaly tempóval???!
Köszőnettel
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-02-21 11:25
Konkrét kérdésre már kicsit konkrétabb választ tudok adni:
Epoxi gyantával történő laminálás esetén az üveg erősítő anyag súlyával nagyjából azonos mennyiségű gyanta szükséges, tehát az Ön esetében kb. 200 gramm. Ez egy réteg üveg esetében valószínűleg több lesz, 2-3 réteg - egy munkafolyamatba n készítve - esetében pedig ennél kevesebb is lehet.
Poliészter gyanta használata esetén az erősítő anyag súlyának kb. a duplája kell.
Ez még mindig nagyon általános, mert nagyon sok függ a laminátum készítőjének ügyességétől, gyakorlottságát ól is.( a termék súlya, és a laminátum minősége terén is, pl. hogy mennyi levegő buborék marad a laminátumban, stb...)
Műszaki adatokat pedig általában a felhasználni kivánt gyanta technikai/műsza ki adatlapja tartalmaz. Itt esetenként olyan adatot is találni, amely az adott gyantából készült adott vastagságú/adot t technológiával készült laminátum adatait is közlik. pl:itt:
mugyantak.hu/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=92&Itemid=632 a nemrég még forgalmazott SR 8500_SD8601-SD8 605 adatlapján.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2014-02-21 11:45
Èrtem, szóval 1nm rétegelt lemez súlyát az üvegszövet 200gr-al, (típusfüggő) és az epoxy rétegenként ~ujabb 200gr.-al terheli.

Summa summarum :
-1nm test-alapanyag súly + 400gr./réteg üvegszövetes-ep oxy-val lehet számolni.

Köszönöm.
Kellemes hétvégét, üdv.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-01-24 13:22
Legalább 3 réteg 300g/nm, vagy 450g/nm-es üvegpaplan poliészter gyantával (http://mugyantak.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=ilvm_fly_easy_shopping_black.tpl&product_id=1972&category_id=471&option=com_virtuemart&Itemid=792)-val ajánlott, majd ezt lezárni egy réteg választott színű (pl: medence kék) topcoattal (http://mugyantak.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=ilvm_fly_easy_shopping_black.tpl&product_id=6562&category_id=111&option=com_virtuemart&Itemid=792). A felületeknek tökéletesen száraznak, nedvesség-mente snek kell lennie a munka megkezdésekor, és számítani kell rá, hogy ha nincs átcsiszolva, festéktelenítve stb. a teljes felület, akkor bárhol elválhatnak egymástól, mert nem egyformán tapad a poliészter a betonra, a festékre, és a csempére.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2014-01-22 23:25
Üdvözlöm!
Van egy 1,2m mély, 3,3m átmérőjű beton medence, alja mozaikkal burkolt, oldala medence festékkel festve, ami már kissé elhasználódott.
Kérdésem, amennyiben üvegszövettel vonnám be,milyen anyagból, hány rétegben ajánlott felvinni ? Tehát kb 12-13 m2, egyik oldala betonra, másik medencevíz.

Válaszát előre is köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Csanádi Béla 2013-10-26 13:15
Tisztelt Cím!

Motorkerékpárra készítenék oldaldobozokat, üvegszövet-műgy anta megoldással. A fenti anyagkalkuláció nagyjából le is fedné az igényt. A kérdéseim a következőek:
1. a 3-3,5 mm vastag laminátum mennyire lesz merev? Nem célszerűbb erre a célra egy rowing szövet-mag anyag- rowingszövet kombinációt választanom?
2. a sablon már majdnem készen van, de tekintettel arra hogy 95%-ban sima felületek alkotják, nem készítenék negatív szerszámot.(Elé g körülményes lenne)Így a belseje lenne tökéletesen sima, a külsejét pedig a motor színére fényeznénk .(csiszolva, alapozva lenne)
3. Ebben az esetben szükség van e gél coatra?
Köszönettel várom válaszukat, illetve tanácsaikat.
Tisztelettel Csanádi Béla
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-10-30 14:25
Kedves Béla!
1/. a 3-3,5 mm vastag laminátum nagyon erős, (kisebb csónak testnek is elegendő) de rugalmas, hajlékony, mint az acél lemez. Maganyag alkalmazásával kevésbé erős, de merevebb.
2/.Én inkább a következő rétegrendet választanám:gél coat-üvegpaplan -maganyag (vagy rovingszövet(-e k)-üvegpaplan-t opcoat.
3/. véleményem szerint a gélcoatra mindenképpen szükség van, az fog szép síma felületet biztosítani, pl. a belső oldalon, kívül pedig a topcoat az, ami - kellő vastagságban kenve - egy jól csiszolható, polírozható réteget alkot. Festés alá a topcoat réteg szórókittel is helyettesíthető .
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2013-07-10 07:14
Tisztelt Cím!

Medencét (5x4x120) szeretnék építeni és tanácsra lenne szükségem. Üvegszálas műgyanta testet akarok csinálni, de rengeteg kérdés merült fel és látom Ön segítőkész a témában. A kérdéseim a következőek:
- Elhagyható a beton aljzat? Ha igen, nem nyomhatja ki a talajvíz a medencét a földből?
- A zsalukő milyen anyaggal vonható be amire megköt a gyanta?
- Milyen alternatívák vannak a zsalukő helyett?
- Milyen vastag legyen a gyanta?
- Az aknát is műgyantából készítsem, a medence testtel összeragasztva, vagy az legyen zsalukő?
- Ön, hogy állna neki és miként csinálná?

Várom válaszát.

Üdvözlettel: Péter
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Énekes Béla 2013-02-04 22:05
Tisztelt Bodnár Úr!

Gömb alakú lámpabúrát szeretnék készíteni, úgy hogy egy felfújható gömb formára (lufi/ labda) vinnék fel műgyantát, szórnék rá üvegport, hogy törje a fényt, majd ismét gyanta. Jelenleg van itthon Crystic 2-446 és Crystic 199. Alkalmas-e ezek közül valamelyik, illetve milyen műanyag labda nem oldódik fel tőlük (vinil)?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-02-11 09:33
Kedves Béla!
Elvben kivitelezhető a dolog, csak nem látom, hogy mitől lesz erős, szilárd a felület, mert az üvegportól nem. A gyanta önmagában nem elég erős, ahhoz, hogy elég szilárd legyen,kb. 30-40% üvegszál (szövet, vagy paplan) kell hozzá. Mindkét gyanta alkalmas, a 2-446-os egyszerűbben használható, a 199-es pedig talán kicsit átlátszóbb. Azt, hogy milyen labdát/lufit használhat, Önnek kell kipróbálnia, olyan anyagból kell legyen, amit nem old a poliészter gyanták sztirol tartalma (kb.30-40%). Mivel nem tudom, hogy a lufik/labdák milyen műanyagból készülnek, ezért csak a próba lehetősége marad.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Énekes Béla 2013-02-24 12:26
Tisztelt Bodnár Úr!

Köszönöm válaszát! Sikerült labdával kiviteleznem a dolgot(a lufi kidurrant így a labdára kentem szilikon réteget, biztos ami biztos...) Crystic 2-446-ot alkalmaztam ami meglehetősen borostyán szinű lett és elég sok fényt elnyel. Így következő nekifutásként kipróbálom a 199-et. Vagy van-e ezektől még jobb fényáteresztésű gyantájuk? UV állóságot hogy oldjam meg? 1 réteg üvegpaplannal borítottam be a gömböt. Van-e olyan üvegpaplanuk ami könnyebben hajlik amolyan vattaszerű vékony szálakból? Amit legutóbb vásároltam önöktől az elég vastag és rövid (5cm) szálakat tartalmaz.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-02-25 15:19
Ha esetleg még a 199-es fényáteresztő képességével sem elégedett, akkor érdemes lehet kipróbálni a Synolite 0328-A-1 jelű gyantánkat, az UV stabil és víztiszta. Az üvegpaplan helyett pedig 165 g/nm-es üvegszövetet, az szinte teljesen eltűnik a gyantában...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2013-01-04 10:57
Kedves öregmiki!

Mindenekelőtt BÚÉK! A korábbi bejegyzésemben arra kértem, hogy írjon le egy megfellebbezhet etlen számot/árat az egy négyzetméternyi anyagszükséglet re vonatkozóan. Ha nincs ilyen viszony szám, akkor én azt megértem. Pusztán azért kértem, hogy ne kelljen minden egyes összetevő árával és kiszerelésével matekoznom. Ha létezik ilyen szám, akkor azt megköszönném, ha nincs akkor így jártam.

Kovács
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-01-04 12:53
Kedves Kovács!
Valószínűleg nem volt érthető, amit leírtam, ezért megpróbálom másképp: ennek a cikknek a végén van egy hosszú mondat, ("ÚJ! Amennyiben a fenti cikkel tisztába került az elmélettel, tekintse meg ide kattintva új kalkulátorunkat , és nyilvánítsa ki a véleményét! ÚJ!")amely egy link, és ha rákattint, akkor előjön egy táblázat,melybe as "Anyagszükségle t számítás"-nál a szükséges adatokat beírva, majd a "Vásárlási segédlet"-re kattintva meg fogod kapni a hozzávetőleges árakat, nem kell matekoznod. Merthogy van olyan viszonyszám, de ahhoz meg kell adni, hogy mit szeretnél csinálni, azaz milyen erősítő anyaggal, hány rétegben, gélezni fogod-e, vagy top-coatozni, esetleg mindkettőt, stb. Hát akkor Hajráá!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2012-12-31 20:59
Megtennéd, hogy a fórumindító cikkben szereplő - példaként hozott 2 négyzetméternyi anyagszükséglet kiírását beárazod nekünk? Csak mert, akkor lenne egy pontos képünk arról, hogy mibe kerül négyzetméterenk ént ez a sokunk számára még ismeretlen, de házilag kivitelezhető alkotási folyamat.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-01-03 15:55
Kedves Kovács!
Kérésed parancs... A cikk végén van egy link, arra rákattintva segítséget adunk az alkotási folyamathoz... (Ez az: mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=311 )
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Információk

Sütikezelés