Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Töltőanyagok

Töltőanyagok

Untitled document

Töltőanyagok:

Megváltoztatják a gyanta fizikai tulajdonságait, éspedig:

—          csökkentik a poliészter gyanta zsugorodását,
—          befolyásolják a gélesedési és kikemé­nyedési időt,
—          csökkentik a hőmérsékletcsúcsot a tér­hálósodásnál, mert a keletkezett exo­term hő egy részét felveszik,
—          befolyásolják a kikeményedett gyanta mechanikai tulajdonságait.

A leggyakrabban használt töltőanyagokról általában:

A töltőanyagokat leggyakrabban a termék olcsóbbítása miatt teszik a rendszerbe, de vannak kivételek.
A kvarcliszt kismértékben javítja a mechanikai tulajdonságokat, néhány fokkal növeli a Tg-t, javítja a hővezető képességet.
Az Al2O3 és SiO2 alapú kaolinok a kopásállóságot javítják.
A mesterséges szilikátok és szilícium-dioxidok (pl. AEROSIL) tixotropizálnak.
A töltőanyagok alkalmazásának másik oka a zsugorodás mértékének csökkentése. A poliészter gyanták térhálósodás közben akár 6-8 %-ot is zsugorodhatnak, az epoxik 0,3-3 %-ot. A zsugorodás mértéke annál kisebb, minél kevesebb az adott térfogatban a gyanta.
A töltőanyagok mechanikai tulajdonságokat javító hatását azzal magyarázzák, hogy a gyantamátrixban található hibahelyekből kiinduló repedések tovaterjedését akadályozzák.
A töltőanyagok és a gyantamátrix közötti tapadást organoszilánokkal történő felületkezeléssel javítják.
Ásványi anyagok:
Kvarcliszt, kvarchomok – a természetes SiO2 őrleménye. Kémiailag ellenálló, kopásálló, koptató hatású. A szerkezetet erősítő hatását a felületén lévő aktív szilanolcsoportok (–SiOH) okozzák.
Talkum – zsíros tapintású, lágy, por alakú ásványőrlemény. Kémiailag magnézium-hidrogén-szilikát


Al-Olt – Al(OH)3, (alumínium-hidroxid, vagy alumínium-trihidrát (ATH)) égésgátló adalékanyag. Komolyabb hő hatására előbb kristályvizet veszít, majd bomlik. Mindkét folyamat hőelvonással jár. A megfelelő égésgátló hatás eléréséhez legalább 30 %-ban kell alkalmazni. Csökkenti a poliészter gyanták zsugorodását.
Dolomit – A dolomit egy ásvány, melynek képlete CaMg(CO3)2. Különböző finomságú őrleményként a műanyagiparban, festékiparban, kozmetikumok gyártásában, nemes vakolatként, valamint a gumiiparban használnak fel
Hegyikréta – amorf, puha fehér por, kittek, tapaszok töltőanyaga.
Mühlendorfi tritonkréta – magas fehérségi fokú, kémiai adalék nélküli, zömében 5 mm alatti szemcseméretű finom por.
Omya-BSH – felületkezelt, aktivált fehér krétaőrlemény, 1-3 mm-es szemcsék.
Grafit – lemezes kristályszerkezetű szén. Tixotrópizál, javítja a vegyszerállóságot és a hőállóságot. A gyantát kismértékben vezetőképessé teszi. A késztermék ellenállása cca. 70 KOhm/mm. A grafitos gyantát üzemanyagtartályok belső felületének bevonására használják. Grafit por alkalmazása: vegyszerálló, súrlódáscsökkentő, csúsztató, kopáscsökkentő, hősokk-álló, vibráció elnyelő, elektromos-, és hővezető.
Molibdén-diszulfid – magas hőmérsékletnek is ellenálló kenőanyag. A mátrix felületén elkenődve javítja a csúszási tulajdonságokat.
.           Korund – Al2O3, növeli a felületi keménységet, nehezen csiszolható. Szerszámgélek készítéséhez használják. A kész felület csak gyémánt, vagy vídia szerszámokkal munkálható meg.
Antimon-trioxid – Sb2O3, halogénvegyületekkel szinergetikus hatású égésgátló anyag.

Mesterséges pigmentek:
Titán-dioxid – TiO2, a leggyakoribb fehér színezék. Már kis mennyiségben is igen nagy a
fedőképessége. A többi színezéket pasztell árnyalatúvá teszi
Kicsapott kréta – rendkívül finom szerkezetű, a gyantában piszkosfehér színezőanyag.
Vas-oxid – két színváltozata használatos: a vas-oxid vörös (barnás-vörös) és a Bayferrox (fekete).
Tixotrópizáló töltőanyagok:
Szilícium-dioxidok (SiO2) és mesterséges szilikátok (pl. Aerosil, HDK, Silicell)
Sűrűségcsökkentő töltőanyagok:
Mikroballonok –üvegből, vagy hőre lágyuló műanyagból, esetleg poliészterből készített, vagy fenolos, belül üres, néhány mikronos átmérőjű gömbök. A ragasztók és kittek jellegzetes töltőanyaga. A habosodó gyantákban legfeljebb 1 %-ban alkalmazva javítja a hajtógáz hatásfokát. A poliészterből készülő mikroballon epoxigyantákhoz nem javasolt.
Kormok:
Aktív és inaktív kormok – lángkorom, gázkorom. Elsősorban a vezetőképes műanyagok előállításához használják. A termék vezetőképessége akár 10 Ohm/mm-nél kevesebb is lehet.

A poliészter, és epoxi gyantákhoz leggyakrabban használt töltőanyagok:

Ásványi anyagok:
Kvarcliszt, kvarchomok, talkum, dolomit, ATH, titándioxid
Üveg mikroballonok (pl: Sicell, Q-cell, Glasscell, stb.)
Kiválóan alkalmas a festés alatti befejező réteg kialakításához, növeli a szintaktikus hab* sűrűségét, javítja a puhafa ragaszthatóságát és a habok nyomásállóságát. Általában javítja a mechanika tulajdonságokat, a vegyszerállóságot, és a nyomásállóságot, kiváló sűrűség / nyomásállóság aránya.
Fenolos mikroballon: Barna színű fenol mikroballon.
Szerkezeti alkalmazása: szintaktikus habok* előállítása, ragasztás, barna színe miatt réskitöltő és él kitöltő keverék készíthető vele fa szerkezeti elemek toldásához. Festés előtti befejező réteg kialakításához is kiváló. Könnyű alkalmazhatóság (jó konzisztencia és terülő képesség, könnyen elsimítható), könnyű csiszolhatóság.
Higroszkópos: Tartsuk gondosan lezárva a tárolóedényt, amikor nem használjuk!
Tixotrópizáló adalékok (pl. Aerosil, HDK, Silicell, egyéb kolloid szilikák)
Csökkentik a függőleges falakról való gyantafolyást. Epoxi, és poliészter rendszerekhez adagolva növeli a viszkozitást, ill. a kezdeti ragasztóképességet, a függőleges falakon való megtapadást, továbbá nem engedi ülepedni a töltőanyagokat a térhálósodás közben.
Higroszkópos: Tartsuk gondosan lezárva a tárolóedényt, amikor nem használjuk!
Készre kevert töltőanyagok
Mixfill 30:
Csiszolható felületek kialakításához (főként epoxi rendszerekhez) kifejlesztett töltőanyag.
Mikroballonnal kombinált speciális közepes szemcseméretű töltőanyag, amely kiválóan  alkalmas csiszolható felületek kialakításához. Leggyakrabban az SR 1610 / SD 2613       rendszerhez használják, ennek oka, hogy az ajánlott keverési arány segítségével mindig     reprodukálható konzisztenciájú kittet állíthatunk elő. Maximálisan 3 cm mély hibák kialakításához javasolt (spatulával).
A befejező réteget célszerű egy finomabb szemcsés töltőanyaggal előállított kittel           elkészíteni, mint például a Mixfill 10, a Whitecell vagy a fenol mikroballon.
Mixfill 10:
Csiszolható felületek kialakításához (főként epoxi rendszerekhez) kifejlesztett     töltőanyag. Finomabb szemcseméretű, mint a Mixfill 30, könnyen csiszolható. Használjuk poliuretán vagy epoxi alapozó előtt. Pora nem ragad, és nem tömíti el a csiszolópapírt.
Wood Fill 250:
Sokoldalú és ellenálló töltőanyag epoxi rendszerekhez.
Krémszínű porkeverék, amely gyantába keverve kiválóan alkalmazható fafelületekhez. Élek és illesztések kitöltéséhez használható nagyobb sűrűségű töltőanyag, amely jól tapad fához, és növeli a tömörségét.
Wood Fill 130:
Sokoldalú, kis sűrűségű töltőanyag epoxi rendszerekhez.
Fehér, kisebb sűrűségű töltőanyag, mely alkalmas illesztések összeragasztásához, rések, lyukak kitöltéséhez.
Treecell:
Cellulóz alapú mikroszálak.
Fehér pamut szerkezetű por. Alapvetően epoxi rendszerrel fához ajánlott (SR5550, SR 8450), mint szerkezeti adalékanyag. Kiváló vastagító képességű és fa idomok töltőragasztásához ajánlott termék, alkalmas élek vagy illesztések kitöltéséhez. Silicell-lel kombinálva jól terülő még inkább tixotróp anyagot kapunk.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Információk

Sütikezelés