Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Spherecore, spheretext

Spherecore, Spheretext

Untitled document

 Spherecore és Spheretex


A spherecore: volumenizált üvegszálak hőre lágyuló mikroballonnal töltve és egymáshoz sajtolva. A szálak véletlenszerűen állnak, emiatt az anyag tépési ellenállása mindkét irányban egyforma.

Ez által szélesebb körben felhasználható mint elődje, a hasonló célra fejlesztett Coremat (Lantor), mely irányított szálú (80 % egy irány), ezért szálirányban erősebb, keresztirányban viszont gyengébb a Spherecore-nál. Elvben a maganyag tépési szilárdságának nincs jelentősége, mert a laminátum erősségét a kétoldalt található vázanyaggal erősített gyanta adja. A szokásosnál kisebb lyukakat alkalmaznak a két oldal közötti átfolyás könnyítésére. Emiatt ugyan lassúbb a gyantaáramlás, de kisebb a buborék bezáródásának a veszélye és könnyebb a termék.

alt

Alkalmazása minden esetben maganyagként, laminátum belsejében történik. Epoxi, poliuretán, poliészter és vinilészter gyantákkal impregnálható, de a sztirol tartalmú gyantákkal működik együtt a legjobban, mert a szálakat összekötő anyag sztirolban oldódik. A volumenizált üvegszálak belsejében mikroballonok találhatók, amelyek hatékonyan csökkentik a hézagtérfogatot, ezzel az átimpregnáláshoz szükséges gyanta mennyiségét. Ennek köszönhető, hogy az így kialakított szendvics-szerkezet rendkívül könnyű és erős. A termék vízfelvétele nagyon kicsi, nagyon nagy a hajlítószilárdsága, jól viseli a dinamikus igénybevételeket.

FAJTÁI:

  • Spherecore S
  • Spherecore SP
  • Spherecore SBC


Spherecore S (üvegszál alapú)

spherecore_s_3

Spherecore S 3,0

Ugyanazok az eljárások alkalmazhatók a Spherecore „S”-nél, mint az egyéb vázanya-goknál. A nagy térfogatú Spherecore „S” átimpregnálásához szükséges gyanta 30 – 40 %-át célszerű az alsó oldalra felhordani. Ezt az anyaggal átnedvesített Spherecore „S”-t fordítjuk be a helyére, vagy a szerszám gyantával átkent külső felületére helyezzük. Ezután impregnálható át a Spherecore „S” a teljes telítésig. A túltelítés nem lehetséges. A felesleges gyanta fedőréteget alkot a felszínen. A gyantával való nedvesítés után a compaundot a szokásos módon hengerelhetjük. Bonyolult sarkok, szélek vagy bemélyedések nyomás nélkül laminálhatók, vagy fontos illesztések kialakításához a Spherecore „S” a henger, vagy ecset növekvő nyomásával eltávolítva a levegőt, átlapolható vagy csatlakoztatható függetlenül az anyag vastagságától. A csatlakozó, vagy vastagított területek úgy alakíthatók ki, hogy fedésbe hozzuk az anyagot. Az átlapolásoknál az élek ferdén vágva is illeszthetők.

A gyártott vastagságok 1, 2, 3, 4 és 5 mm. A méretbeli eltérés +/- 0,1 mm milliméteren-ként. Sűrűségek:


Vastagság

1 mm

2 mm

3 mm

4 mm

5 mm

Száraz sűrűség (g/m2)

55

70

80

105

120

Sűrűség gyantával (g/m2)

670

1315

1955

2610

3200
Fő felhasználási területe a kisebb hajók építése, tartálykészítés, nagyfelületű tetőkonst-rukciók.

Spherecore SP (vékony szálú poliészter szövet alapú)

A Spherecore „S”-hez hasonló módon használható, azzal a különbséggel, hogy nagyon bonyolult alakú formákat is képes követni. Akár gömböt is laminálhatunk vele. A jobb alakíthatóság a poliészter alapanyagnak köszönhető, viszont a nyírási tulajdonságai sokkal rosszabbak, mint az üvegszál alapanyagú Spherecore esetében.

Sűrűségek:


Vastagság

1 mm

2 mm

3 mm

4 mm

5 mm

Száraz sűrűség (g/m2)

70

80

95

130

140

Sűrűség gyantával (g/m2)

695

1340

1285

2650

3280
Fő felhasználási területe a kisebb hajók építése, tartálykészítés, nagyfelületű tetőkonst-rukciók, bonyolult formájú termékek.


Spherecore SBC (üvegből, fonalkötésű (stitch-bonded), összenyomott (compressed))

Volumenizált E-üveg termoplasztikus mikroballonnal töltve. Az így előállított zsinórok átmérője kb. 1 mm. A készterméket körülbelül 2/3-ára nyomják össze, emiatt a mikroballonok közötti hézagtérfogat is ugyanilyen arányban csökken. Ennek köszönhető, hogy a Spherecore „SBC” gyantafelvétele a szokásos körülbelül 600-650 gramm/mm/m2 helyett mindössze körülbelül 400 gramm/mm/m2. Ezt a terméket kimondottan kézi lamináláshoz ajánlják, mert vákuumban annyira lecsökken a hézagtérfogat, hogy teljesen leállhat a gyantaáramlás.

Fő felhasználási területe a balsa vagy a PVC-habok helyettesítése. Kifejezetten erre a célra fejlesztették ki.


Spheretex (volumenizált E-üvegszövet termoplasztikus mikroballonnal töltve)

spheretex_sn_03

Spheretex Sn 3,0

Kézi lamináláshoz, sajtoló eljárásokhoz vákuum és vákuuminjektáló eljáráshoz javasolják. A gyantafelvétele 550-600 gramm/mm/m2.

A gyártott vastagságok: 1,5; 2; 3 mm.

Fő felhasználási területe a kisebb hajók építése, járműipari felépítmények, lakókocsik, tartálykészítés.

Spheretex SN (volumenizált E-üvegszövet termoplasztikus mikroballonnal töltve)

A Spheretex-hez hasonló, attól a speciális utókezelés különbözteti meg, amelynek következtében puhábbá és rugalmasabbá válik. Ennek köszönhető, hogy a kisebb külső, vagy belső rádiuszokat is jól követi, viszont a vákuumeljárásoknál körülbelül 20 %-kal csökken a vastagsága.


Komplex Spheretex-matte

A Spheretex egyik oldalán 50 mm hosszúságú, véletlenszerűen elhelyezett, fonalkötés-sel rögzített üvegszálakkal kialakított paplanszerű réteg található. A Sphertex-hez rögzített paplan 300 gramm/m2-es. Ez a kombinált termék lehetőséget ad arra, hogy egy lépésben alakítsuk ki a szendvicsszerkezetet, ha az egyik oldalon nincs szükség vázerősítésre.

Különleges új termék:

Spherestrand – üveg-, aramid-, vagy karbonszálak hőre lágyuló mikroballonnal volumenizálva.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Információk

Sütikezelés