Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Formaleválasztó kiválasztása

Formaleválasztó kiválasztása

 

A formaleválasztók kiválasztása 

A formaleválasztók alkalmazása nélkülözhetetlen a vázerősített műanyag termékek gyártásánál. A termék kivételét nagyban megkönnyíti, és munkaidőt takaríthatunk meg az alkalmazásával.

Ez a cikk segít eligazodni az általunk forgalmazott formaleválasztók, ill. formaleválasztó rendszerek között, és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

 A kiválasztás fő szempontjai:

· Milyen technológiát alkalmazunk a gyártásnál? (kézi laminálás, injektálás, vákuumos eljárások, stb.)  Fontos az is, hogy:

· Hány terméket akarunk kivenni a szerszámból? (1-2 darab, vagy sorozatgyártás)

Ezen a ponton máris kizárhatunk néhány lehetőséget.

- Ha 1-2 db-ot akarunk kivenni a szerszámból, akkor nem érdemes modern, sok leválasztást biztosító, un. szemi-permanens leválasztó rendszert alkalmazni. Ebben az esetben megfelelő és gazdaságos választás lehet egy természetes (Carnauba wax) alapú paszta (pl.: SPACEWAX 300, Oskar's M700,  Formula Five), vagy/és PVA.

- Ha sok terméket fogunk kivenni, sorozatgyártásra készülünk, akkor viszont érdemes egy sok leválasztást biztosító szemi-permanens rendszert (pl.: Marbocote Fastcote LP) alkalmazni.

A következő két szempont, hogy mit, miről szeretnénk leválasztani:

· Milyen anyagból készült a szerszám? (Fém, poliészter, epoxi, szilikonkaucsuk, egyéb.)

· Milyen gyantát használunk a termék előállítására? (Poliészter, vinilészter, epoxi, stb).

- A modern, szemi-permanens formaleválasztók használatával a szerszámon található apró, finom minták, rajzolatok is tökéletesen megjelennek a terméken, és itt lesz fontos, hogy mi a szerszám és a termék anyaga.

A „Formaleválasztás Marbocote rendszerrel” című cikkünk segít a megfelelő Marbocote termék kiválasztásában.

- Formaleválasztó pasztát, vagy/és PVA-t használhatunk, ha csak néhány termék készül, a szerszám nem túl bonyolult, nincsenek benne éles sarkok, bevágások, egyéb apró cirádák, stb., amik eltömődhetnek. Ezeknél a hagyományos formaleválasztóknál nincs túl nagy jelentősége annak, hogy mit – miről választunk le, mert egy viszonylag vastag felületi elválasztó réteget alkotnak. A következő szempontokat is figyelembe kell venni:

· Hogyan szeretnénk felhordani a formaleválasztót? (szórással, vagy kézi módszerrel)

· Milyen hőmérsékleten köt a gyanta? (ha magas hőmérsékleten, akkor pl. viaszos leválasztó nem használható, mert megolvad)

· Kell-e festeni, vagy ragasztani a terméket? (pl. viaszos formaleválasztók, vagy PVA esetén a terméket meg kell tisztítani festés, vagy ragasztás előtt)

A fenti szempontok alapján kiválasztott formaleválasztóval biztonságos leválasztást érhetünk el főként laminálásos, nyitott szerszámos technológiák esetén. Egyéb eljárásoknál (injektálás, vákuum, stb.)  a fentieken túl az alkalmazott technológiára jellemző, speciális szempontokat is figyelembe kell venni.

A formaleválasztók fő típusai:

A viaszok a legelső formaleválasztók. A természetes alapú (Carnauba wax) viaszok olvadáspontja alacsony, (44 oC) ezért csak ennél alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazhatók. Ha a gél kötése közben a viasz megolvad, bekerülhet a gélbe és ezzel a szerszám felületén megszűnik a leválasztó hatás. Vannak magasabb hőmérsékletű alkalmazásra megfelelő viaszok is. A korszerűbb változatok könnyen párolgó szerves oldószerekben oldva kerülnek forgalomba. Fontos tudni, hogy egyes termékek szilikon adalékokat tartalmaznak, amelytől a felület fényesebb lesz, de a gélszórásnál „halszemek” képződését okozhatja, ezen kívül a termék festését is megnehezítheti.

 

PVA (poli-vinil-alkohol). Az egyik legrégebben használt formaleválasztó. Megbízható, vízben oldható leválasztó anyag. Mivel jól ellenáll a sztirolnak, ezért új, még nyers poliészter szerszámok beüzemelésére is alkalmas. A poliészterből készült szerszámok az első időkben mindig tartalmaznak sztirolt, amely lassan vándorol a szerszám felületére. A sztirolban oldódó, vagy duzzadó formaleválasztók ilyen esetekben eltűnhetnek a szerszám felületéről és ezzel a termék beragadását okozzák. A PVA megfelelő vastagságban az új poliészterből készült szerszámok esetén is biztosítja a termék kivehetőségét. Ilyen esetben akkor lehet abbahagyni a PVA alkalmazását, amikor a termékkel együtt teljes egészében kijön a szerszámból. (Elterjedt módszer, hogy viaszos leválasztó pasztával kombinálva is használják.)

 

A polimer alapú formaleválasztók a leghatékonyabbak. Ilyenek pl.: a teflon (PTFE) tartalmúak. Ezek fluórozott szénhidrogének, amelyek hőálló és többszöri leválasztásra alkalmas bevonatot képeznek a szerszám felületén. Ez annak köszönhető, hogy a szerszámon erősen tapadnak és nagyon kevés helyeződik át belőlük a termékre. Emiatt a hibátlan felületű termék további előkezelés nélkül festhető, vagy ragasztható. A legkorszerűbb, polimer alapú, szemi-permanens formaleválasztók nem tartalmaznak halogén vegyületeket, de ezzel együtt például hőállóságban gyakran felülmúlják a teflon származékokat.

 

A szilikonok csak ritkán használatosak, mert „halszemek” képződését és elő-leválasztást okozhatnak.

 

A belső formaleválasztók növényi olaj, vagy polimer alapúak. 0,5 - 1 %-ban szokták a gélbe keverni. Mivel ezek az anyagok nem férnek össze a gyantával, ezért a felületre kivándorolva érik el a leválasztó hatást.

A formaleválasztók alkalmazása:

A szerszám felületét nagyon gondosan meg kell tisztítani, hogy esetleges korábbi formaleválasztó maradványok ne akadályozzák meg az új anyag tapadását a szerszám felületéhez.

- Ha pasztát használunk, azt új szerszám esetén egy puha ronggyal 4-6 vékony rétegben kell felkenni, és minden réteg felvitele után, néhány perc elteltével egy tiszta száraz puha ronggyal fényesre törölni. A rétegek felvitele közt legalább 20-30 perc szünetet kell tartani. A következő termék készítése előtt már csak egy vékony réteg felkenése és fényesítése szükséges. Ezt minden darab készítése előtt meg kell ismételni. Több termék kivétele után a leválasztó réteg helyenként már túl vastag lesz, ezért nehezebb a leválasztása. Ekkor a szerszám felületét ismét meg kell tisztítani, és a pasztázási folyamatot megismételni. (mintha új szerszámot kezdenénk…)

- PVA-t lehet ronggyal, ecsettel, szórópisztollyal felhordani. Az egyenletes fedés és a kellő vastagság elérése érdekében ezt is érdemes több rétegben alkalmazni. Megfelelő szórópisztollyal „ködölve” ez lehet 10-15 réteg is. (lásd video melléklet: Bonyolult, kétrészes sablon készítése II. rész.) A termék kiszedése után szerencsés esetben a termékről, vagy a szerszámról vékony filmként lehúzható a PVA réteg, de sok esetben mindkettőn marad belőle, amit meleg vízzel lehet lemosni róluk. A folyamatot minden termék készítése előtt meg kell ismételni.

Korszerű, szemi-permanens leválasztó rendszer használata esetén ha szükséges, akkor pórustömítőt kell alkalmazni, esetenként 2-3 rétegben. Ezzel elérhető, hogy a termék felszíne sima legyen és ne jöhessen létre fizikai tapadás a gél és a szerszám között.

A gyártó által javasolt rétegszámban, az előírt várakozási időket betartva, fel kell hordani a formaleválasztót. A nagy nyírásnak kitett helyeken célszerű a rétegszám növelése.

Az utolsó réteg felhordása után hosszabb várakozási időt, vagy hőkezelést szoktak előírni a gyártók.

Ha az előírásokat gondosan betartjuk, akkor nagyon sok készterméket vehetünk ki a szerszámból, anélkül, hogy újabb felület-előkészítést kellene végeznünk.

A formaleválasztó réteg felújítása akkor válik szükségessé, ha a termék kivétele érezhetően nehezebbé válik. Ilyenkor elég egy újabb réteg felhordása, amelyet ugyanúgy kell kezelni, mint a korábbi utolsó réteget.

A „Formaleválasztás Marbocote rendszerrel” című cikkünk segít a megfelelő Marbocote termék kiválasztásában.

Gazdaságosság:

A formaleválasztók ára a gyártás alapanyagaihoz viszonyítva nem túl magas. Sorozatgyártásnál érdemes a  többszöri leválasztást biztosító korszerű terméket választani, mert az egy termék előállításához szükséges munkaidőt jelentősen csökkenti, mivel a szerszám tisztítása könnyebbé válik és csak nagyon ritkán kell a formaleválasztó bevonatot felújítani. Ennek következtében a drágább formaleválasztó alkalmazása jelentősen csökkentheti az egyéb költségeket. Nem gazdaságos viszont a drága szerek alkalmazása akkor, ha csak egy vagy két terméket kell kivenni a szerszámból, vagy a szerszám tulajdonságai miatt a leválasztó bevonat minden kivételnél megrongálódik.

 

Jó munkát!

Bodnár Miklós

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

# Árpi 2024-03-16 20:27
XPS-re milyen formaleválasztó t érdemes használni?
Az XPS adja a neatív formát, és nem szeretném ha hozzátapadna a gyanta.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Zoltan Pap 2021-07-31 19:01
Jóestét kívánok.
Szeretnék kérdezni egy két dolgot az epoxy laminálásával kapcsolatban.
Készítettem fából,sperlemez böl(rétegelt lemez) egy etetőhajót.Ezt szeretném epoxyval laminálni hogy levehessem a szerszámról.Miv el ajánlatos laminálni,és milyen formaleválasztó kell fára?
Két részböl áll az etetőhajóm.Pár réteggel szeretném megcsinálni,hog y vízálló és erős is legyen.Válaszát elöre is köszönöm.
Üdvözlettel Zoltán
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2021-08-01 11:04
Nem pontosan értem, hogy mi a kérdés, de próbálok válaszolni: bármelyik leválasztó pasztánk alkalmas a célra (SPACEWAX 300, vagy a FORMULA FIVE WAX) Ha epoxi val szeretné laminálni, akkor epoxi lamináló gyantát kell használni, de meg lehet csinálni poliészter gyantával is... A "Csónakbevonás, javítás" cikkben mindkét módszer, (és a szükséges anyagok) le van írva
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Budai József 2021-05-14 15:49
Tiszteletem Üveg formába szeretnék epoxi gyantát önteni,csak egyszer használnám a formát,lapos nagyfelületü csak egyenes vonalu a forma. érdeklődnék Ön milyen formaleválasztó t javasol?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2021-05-16 18:44
Bármelyik pasztát, vagy szinte bármelyik Marbocote formalaválasztó folyadékot.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Német Zsolt 2021-04-05 13:39
Üdvözlöm!
A segítségüket szeretném kérni formaleválasztó kiválasztásában . A ragasztandó felület kemény műanyag, az erről leválasztandó anyag barnított acél, amely sima, nem porózus. A kiválasztott ragasztó Devcon S220. Kérem, ajánljanak ehhez megfelelő formaleválasztót!
Köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2021-04-12 09:14
"...kemény műanyag..." Van néhány kemény műanyag, amit nem ragaszt semmi, tehát nem kell hozzá leválasztó sem... Ilyenek pl. a PE (polietilén) PP (polipropilén) Teflon, stb. A Devcon S220 ragasztót nem ismerem, csak annyit tudok róla, hogy epoxi alapú ragasztó. A fenti cikk alapján tehát alkalmas lehet valamelyik formaleválasztó pasztánk, illetve a Marbocote rendszerből a fémekhez való 227 CEE jelű leválasztó a tisztító, és a pórustömítő folyadékkal rendszerben használva.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Gulyásné Dóczi Lívia 2020-05-18 06:51
Szeretném kérdezni Önöktől, hogyha apró szilikon sablonba szeretnék epoxigyantát önteni melyik formaleválasztó t válasszam a nak érdekében hogy a szilikon tartós maradjon?
És még azt is szeretném megkérdezni, hogyha a kikeményedett epoxigyantát felcsiszolom utána van-e olyan polírozó anyag amitől ismét kifényesedik az adott tárgy?
Válaszukat előre is megköszönve üdvözlettel: Lívia
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2020-05-20 10:19
A jobb minőségű (pl. a nálunk kaphatóak...) szilikonokhoz általában nem szükséges formaleválasztó .
A polírozáshoz szinte minden - a kereskedelemben kapható - polírozó anyag megfelelő lehet.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Pozsik Tamás 2018-06-21 19:07
Űdvözlöm!
Crystic 65pa 3101 Fehér ecsetelhető poliészter gélt szeretnék több rétegben felvinni,szüksé ges a már megkötött rétegeket átcsiszolni újabb réteg felvitele előtt?
Köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-06-22 12:38
Igen, ha tudja... Viszont nem kell több rétegben kenni, egy rétegben kell, mert az ideális vastagsága fél mm körül van (0,3-0,8 mm) az összes gyártó szerint. Ha ennél vékonyabb, akkor nem véd kellőképpen, ha pedig vastagabb, akkor könnyebben törik, reped, nem képes jól együtt mozogni az üvegerősített réteggel.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Pozsik Tamás 2018-06-22 13:00
igen én is egy rétegben gondoltam először de annyira egyenetlen a felülete,hogy nem mertem megkockáztatni .mikor megcsiszoltam akkor meg néhány helyen felpattant az első réteg.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Nyilas Antal 2018-05-17 19:14
Udvözletem. Egy10 cm atmerölyu hengeres uvegvaza aljaba beletettem nehanykovet, majd kiontottem poliestergyanta val.kb 3 cm magasagban. A vazat ezutan rendeltetesszer üen akartam hasznalni, azonban a poliesztergyant a teteje,elszürkü lt,elvesztette atlathatosagat. .Mit csinaltam rosszul? Azt szeretnem ha a gyanta megtartana az atlathatosagat..
Kooszonom
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-05-18 09:53
Milyen poliészter gyantával? Mert sok féle van, és nem mind alkalmas erre a célra. Ha pedig mégis alkalmas, akkor 24 óra szobahőmérsékle ten történő keményedés után a gyári adatlapján megadott ideig, és hőmérsékleten kell "utókeményíteni ", hogy lezajlódjon az összes kémiai keményedési folyamat. Ha erre nincs lehetősége, akkor várnia kell legalább 1 hetet, esetenként akár 1 hónapot is, és csak akkor lehet pl. vizet engedni rá...Ezen kívül is lehet még számtalan egyéb ok is,
Az elv az, hogy ha pontosan tudom, hogy mit szeretnék készíteni, akkor az arra a célra legalkalmasabb gyantát kell megkeresni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# György Zoltán 2018-02-19 19:55
Üdv
Azt szeretném kérdezni ha a formaleválasztó t ecsettel felhordom után van-e várakozási idő a gél felkenése előtt és a felhordás után van-e valami teendő?
A választ előre is köszönöm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-20 13:47
Kedves György!

Ahol megrendelte a leválasztót, ott található az adatlapja, amelyen részletes leírást talál az alkalmazásáról. NEM ECSTTEL KELL felhordani…
Vagy katt ide:
mugyantak.hu/images/stories/virtuemart/product/marbocote-227-magyar.pdf
MARBOCOTE 227 CEE

mugyantak.hu/images/stories/virtuemart/product/marbocote-fastcote-lp-magyar.pdf
MARBOCOTE FASTCOTE LP
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Nyilas Antal 2018-02-06 19:57
Üdvözlom.
Egy kb 15x25 cmalapterületü, es 35 cm magyas hasabot szeretnek kiönteni, amiben különbözö targyakat helyeznek el,polyeszter gyantaval. A tervem az hogy keszitek egy oldhato sablont 25mm vastag Mdf butorlapbol,ami nek a belsö felet burkolnam valamilyen muanyag lappal ,/vagy laminalt MDF lapot hasznalnak/,ami re elvileg nem kot a polieszter gyanta.Eben az esetben is szükseges valamilyen formalevalaszto t hasznalnom?
Elöre is köszönöm a valaszat
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-07 08:55
Igen, használjon formaleválasztó t. 3 anyagról válik le biztosan és könnyen a poliészter (is): polietilén, polipropilén, teflon. Minden máshoz használjon leválasztót.
3-5 cm vastagságot öntsön maximum egy rétegben, várja meg, amíg kikeményedik és kihűl, és csak akkor öntse a következő réteget.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Dancsi Péter 2018-01-18 10:07
Üdvözlöm!Üvegsz álas poliészter síklemezt szeretnék készíteni.Az lenne a kérdésem,hogy milyen leválasztó fóliát használjak,amit a boltokban lehet is kapni?
Várom szíves válaszát!
Maradok tisztelettel:Da ncsi Péter
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-01-18 10:49
A fenti cikkben nem említünk fóliákat, de ha Ön fóliát szeretne használni, akkor a legbiztosabb a polietilén fólia, ahhoz semmi nem ragad...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Tibor 2017-10-25 23:21
Szép napot! Az a kérdésem, hogyha a szerszám kézi laminálású ( polieszter), akkor milyen formaleválasztó t használjak? A szerszám 15-20- szor lesz használva. De van olyan szerszám ami csak ötször. Poliuretán habot öntök bele. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2017-10-27 08:17
Sajnos, a habhoz nem tudok igazán jó leválasztót ajánlani. A legbiztosabb megoldás a vízben oldott szappan (sűrű szappanos lé) erről leválik, de valószínűleg nem lesz igazán szép a felület...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# vörös Róbert 2016-06-23 11:16
Tisztelt Bodnár úr!Köszönöm a válaszát megértettem,és említette hogy a formakészítésem et nem értette ,ezért újra megkérdezném mert ez fontos lenne.Tehát hungarocellből kifaragnám és azért gondoltam a gipszsel való fedésére hogy azt símára csiszolva megfelelő felületet kapjak a gélnek.És azért is mert a hungarocellt nem lehet sztem olyan símára ledolgozni amilyen szükséges.Még annyit kérdeznék hogy a gipsz nem fogja beszívni a formaleválasztó t,és milyet javasolna?
Válaszát köszönöm Tisz Vörös Róbert
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2016-06-27 14:39
Ha a felület gipsz, akkor szinte csak paszta jöhet szóba, (esetleg PVA), mert az eltömíti a mikró-pórusokat . Annyiszor kell lekenni (vékonyan!!!!), amíg szép fényes nem lesz a felület. A fenti cikkben az "A formaleválasztó k alkalmazása" részben van leírva részletesebben, hogyan kell. De alkalmazható PVA-val együtt is...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Információk

Sütikezelés