Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Karosszéria elem készítése

Segítség karosszéria elem készítéséhez.

Karosszéria elemek készítése:

Ősminta készítése:

 • Ha nem az eredeti elem képezi az ősmintát, akkor valamilyen, erre a célra alkalmas és olcsó anyagból alakítsa ki a megfelelő méretű és alakú darabot. Ez lehet akár fa, fém, gipsz, beton,

Polisztirol (PS ), vagy poliuretán(PUR) hab, stb. Ha PS (XPS, Hungarocell, Nikecell, stb.) habból készíti az ősmintát  és a terméket    poliészterből szeretné elkészíteni, akkor a hab megvédéséhez vagy egy vékony üvegszövettel megerősített Epoxi gyantát kell használni, vagy pedig egy speciális poliészter gyantát (sajnos, jelenleg nem forgalmazunk ilyent...) mert a PS habot oldja a legtöbb Poliészter

 1. A lehető legtökéletesebbre, legsimábbra dolgozza ki a felületet csiszolással, polírozással.(Ilyen lesz majd a termék felülete is.)
 2. Lehetőség szerint készítsen az ősminta széleihez kb. 5-10 cm-es vágóéleket. A vágóélek nélkül a szerszám nem lesz teljes méretű és termék kiszedése is nehezebb lesz.(lásd: Segédlet bonyolult forma készítéséhez 1. video.)
 3. Kenje be a felületeket (a vágóéleket is) formaleválasztóval. Az igényeknek megfelelően alkalmazhatunk fém, poliészter, epoxi szerszámra formaleválasztókat. A megfelelő formaleválasztó kiválasztásához a Formaleválasztó kiválasztása cikkünk nyújt segítséget Fontos, hogy az adott formaleválasztó használati utasítását gondosan betartsuk.
 4. Hordja fel egyenletesen a szerszámgélt  . Fontos az egyenletes 0,5 és 0,8 mm közötti rétegvastagság kialakítása.
 5. Várjon addig, amíg megköt a gél. Az ideális időpont a laminálás megkezdésére, amikor a felület még tapad, de már nem hagy nyomot az ujján.
 6. Hordja fel a szerszámgyantát. Poliészterre poliésztert üvegpaplannal, epoxira epoxit üvegszövettel. (A közönséges poliészter gyanták zsugorodnak, ezekből legfeljebb annyi réteget hordjon fel egyszerre, hogy a vastagság ne haladja meg a  2-3 mm-t, így a túlmelegedést is elkerülheti.)  Speciális (pl.:„0” zsugorodású) szerszámgyanták használatakor minden esetben kövesse a gyanta használati útmutatójában leírtakat. Az epoxi szerszámgyanták zsugorodása elhanyagolható.
 7. Másnapig ne nyúljon hozzá!
 8. Vegye ki az ősmintát és javítsa ki a szerszám esetleges hibáit. A hibákat a következő sorrendben javíthatjuk:
 9. A hibás terület csiszolása és pormentesítése.
 10. Javítás a szerszámgéllel.
 11. Ha a javított területen a gél már nem színezi meg az acetonos ujjunkat, akkor csiszolás egyre finomabb vizes csiszolópapírokkal.
 12. A lépéseket addig kell ismételni – az adott helyen – amíg a felület nem mutat deformáltságot (vagy amíg a türelmünk bírja).
 13. Hagyja állni még egy napig.
 14. Polírozza fel a szerszám felületét. Ha polírozó pasztát is használt, akkor a szerszámot szerszámlemosó folyadékkal le kell mosnia.

Ha egy eredeti karosszériaelem képezi ősmintánkat, abban az esetben a megvédéséhez rendkívül körültekintő módon kell formaleválasztót, vagy formaleválasztókat választani. Nagyobb az esélyünk, hogy nem sérül a karosszériaelem, ha annak fényezése eredeti gyári. Ha utólag fényezett, matricázott, stb. akkor valószínűleg nem ússzuk meg a karosszériaelem sérülése nélkül. A formaleválasztó felhordása után a szerszám készítésének lépései a 4. ponttól azonosak a fentiekkel.

Termékkészítés:

 1. Kenje le formaleválasztóval az adatlapon előírt pontok szerint. Ha poliészter szerszámot készített, és Marbocote folyékony leválasztót választott, akkor az első lépésben használja a MARBOCOTE® MOULD SEALER  pórustömítőt, majd a megfelelő formaleválasztót. Fontos az előírt várakozási idők betartása.
 2. Kenje a szerszámba a megfelelő gélgyantát. Itt is fontos a 0,5 és 0,8 mm közötti rétegvastagság betartása, mivel a túl vékony gél réteget a később felhordott poliészter gyanta visszamarhatja, és a gél rétegen a laminátum mintázata átüthet. A túl vastag gél hajlamos a megrepedezésre.
 3. Várjon a 5. pont szerinti módon és kezdheti a laminálást. Ha még nincs gyakorlata benne, sokat segíthet a következő cikkünk: Tanácsok azoknak, akik először laminálnak
 4. Másnap megnézheti az első munkáját!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

# Vidumanszki Gabor 2017-07-26 17:59
Üdv
Én érdeklődnék van egy autom annak a tetejere illetve az oldalához dolt egy fa . Vannak benne hepe hupák a gitt folyamatosan letepedezik rola . Meg oldhato illetve taros lenne ha felcsiszolom vekony reteg műgyanta vagy amit önök ajánlanak utanna rá a üvegszál és megszarad telibe huzni mügyantaval mennyire lenne strapa biro a lényeg hogy ne repedezzen meg illetve ne váljon fel!?
Előre köszönöm segitséget
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2017-07-28 13:12
Nem tudom biztatni... Nagy a különbség a fémek, és a műgyanta hőtágulása között, ezért az Ön elképzelése is csak "majdnem jó". nem repedezik meg, hanem egyben válik el a fémtől, amikor az kitágul, vagy összehúzódik... .Ezért repedezett, és vált le róla a gitt is.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Halász Hangos Zoltán 2017-04-18 19:24
Üdvözlöm.
Egy robogó "karosszériáját " szeretném megcsinálni úgy, hogy egy kb 2 mm vastagságú üvegszál erősítésű poliészter gyantából készíteném a vázat, aztán pedig karbonoznám.
A kérdésem az lenne, hogy miből tudnék készíteni mester formát.
Azt tudni kell, hogy a minta darab maga a robogó alkatrészei lennének és addig amíg el nem készűl az új, addig szeretném használni a mocit.
Olvastam, hogy lehet valamilyen kemény habbal is készíteni negatív formát.
Én PUR habra gondoltam, de nem tudom, hogy mivel lehet megoldani azt, hogy ne ragadjon rá a felületre, illetve ne hagyjon rajta nyomot.
Ha erre tudnának megoldást tanácsolni, nagyon megköszönném.
Várom válaszát
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2017-04-19 11:22
Sok mindenből lehet az ősmintát elkészíteni, így akár PUR habból is...
Ha ezt választja, akkor az alkatrészt pl. zsugorfóliával kell - ha lehet - bevonni.
Nem értem pontosan az elképzelését, és ez a felület nem alkalmas arra, hogy ezt bővebben kitárgyaljuk, ezért - ha vannak még kérdései - inkább telefonos elérhetőségeink en keressen.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# mojzee 2014-08-19 10:05
Sziasztok!

Tudnátok seíteni, hogy milyen fillert/gittet használjak styromfoam hab-hoz? Ami azt nem oldja meg. A hab a kék színű, szigetelő hab. http://www.dockbuilders.com/images/DowBillets_500.gif
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Sándor01 2014-06-15 21:28
Kérdésem a következő csináltam egy gipsz formát zúzott üvegszálat és műgyantát használnék milyen formaleválasztó t használjak a gipszre??
Köszönöm Üdv: Sanyi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-06-17 08:37
Kedves Sanyi! Gipszhez általában valamilyen természetes viasz alapú pasztát (pl. Oskars M-700, Formula Five),szoktak használni (vékonyan felkenni, vár míg megszárad, fényesre törölni, félórás szünetekkel ezt megismételni még legalább 2-szer, 3-szor). Lehet még használni folyékony leválasztót is, pl.PVA-t, de számítani kell rá, hogy sok beszívódik belőle. Szokták a pasztát és a PVA-t együtt is használni (1-2 réteg PVA, majd amikor megszáradt pasztázni, vagy fordítva.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2014-01-18 19:37
Üdv!
olyan kérdéssel fordulok önökhöz hogy egy gyári fém hátsó spoilert szeretnék megtoldani üvegszállal.. Az érdekelne hogy az üveg szövet megfelelően tapadna e fém felülethez?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2014-01-20 15:03
Sajnos nem tudom biztatni: ha toldásról van szó, akkor azt saját anyagával lehet csinálni, a fémet fémmel, és az üvegszál-erősít ett műgyantát lehet azzal a módszerrel, amire Ön gondol. A fémeknek sokkal nagyobb a hőtágulása, mint az erősített műanyagoknak, ezért az első hőingadozáskor el fognak válni egymástól....
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2013-11-12 14:11
Egy szabalytalan formaju kis vilagitotestet kellene keszitenem es ennek kellene egy dobozt onteni, a fala kb. 2mm vastagsagu kellene legyen es a fenyt ne engedje at, az elolapja mindennek lezerrel kivagott feher 3mm-es plexi-lap, a dobozba leddek fognak kerulni utolag. A kerdesem, hogy milyen anyag es technika ajanlott az elkeszitesehez es kb. mennyi anyagmennyisegr e lenne szukseg ? (a felkerekitett meretek a kovetkezoek: 250x320mm valamint 50mm melyseg)
Elore is koszonom
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-11-13 08:21
Dobozt lehet készíteni többféleképpen, több féle anyagból is. Azt, hogy végül hogyan készíti el Önnek kell eldöntenie a konkrét termék ismeretében. Lehet pl. laminálással két féle képpen is:
1.készít egy síklapot , és azt szétvágva összeállítja belőle a kívánt formát, majd összeragasztja, össze-laminálja.
2.Az eredeti, már meglévő formáról vesz le sablont, és arról készít másolatot.
Nézze meg a "Videó melléklet"-et:mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=42&Itemid=351
és olvasson bele a laminálásról szóló cikkeinkbe.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-03-26 11:33
A rugalmasító adalékgyanta hozzáadásával tényleg csökken a gyanták ridegsége, puhább lesz, de gyengülnek egyéb mechanikai tulajdonságai is. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy jó lehet, de én nem bízom igazán benne. Mindenképp érdemes lenne megfontolni egy erősítőanyagos megoldást. Esetleg szóba jöhet még az eleve fekete színű Crystic 12 PA szerszámgél,de annál is jót tenne erősítőanyag használata ennél a vastagságnál... UV álló gyantánk csak a Synolite 0328-A-1 öntőgyanta van, viszont ha azt keveri a rugalmasítóval, az sem lesz UV álló, és még színezni is kellene...UV álló lehet még valamelyik natúr hajógél, vagy topcoat, fekete színezőpasztáva l. Egyszóval, kísérletezni kellene...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Berki Sándor 2013-03-25 21:54
Üdvözlöm!

Alumínium dobozra szeretnék kb.3-4mm vastag anyagában fekete műanyag sarokvédőket gyártani, de mivel kisszériás ezért a fröccsöntés nem rentábilis. Ragasztva vagy szegecselve lenne a dobozra. Véleményem szerint a műgyanta önmagában elég rideg erre a feladatra, de láttam Önöknél "rugalmasítót"- Polimal 150 néven.
Szövetet vagy paplant nem tennénk bele, hanem rozsdamentes öntőformákat használnánk. Ön szerint életképes elgondolás így megoldani? A szinezés lehetséges és UV álló?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-03-19 15:18
Hiába alapozza, festi, akkor azzal együtt fog leválni a polipropilénről . (a festék egy igen vékony rétegben még együtt tud mozogni a polipropilénnel , azért marad rajta addig amíg nem piszkálják...)
Érdemes viszont megfontolni a PUR habos megoldást.Azzal ki lehet önteni a formát, majd tetszőlegesen lehet faragni, és be lehet vonni poliészter gyantával, géllel, vagy kittel, tehát tetszőleges formát lehet kialakítani belőle. Mi forgalmazunk olyan 2 komponensű PUR habot, (Poly PN 013/45HM-Iso30 (100+114) PUR hab kézi (kb. 1500 Ft/kg))amelyet összekeverés után a felületre öntve, kenve kb. 40-szeresére nő a térfogata. Ez azt jelenti, hogy kb. 1 liter(kb. 1kg) keverékből 40 liternyi hab lesz, és néhány óra múlva lehet faragni, csiszolni. A sablonról a hab leválasztását is több módon meg lehet oldani.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Matyas 2013-03-16 22:13
Még egy kis segítség hozzá: fényezett lökhárítóról van szó, de alapvetően polipropilén anyaga van (ha minden igaz)
Az alakíthatóságot pedig arra értettem, hogy formára csiszolható-e.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-03-18 13:05
Kedves Mátyás!
Rossz hírem van: van 3 olyan műanyag, amit szinte semmivel nem lehet ragasztani, így műgyantával sem. Ezek: polietilén, polipropilén, teflon. Szinte minden ragasztó leírásában szerepel, hogy egyébként mindent ragaszt, kivétel ezek...
Összefoglalva tehát azt mondhatom, hogy nem érdemes vele kísérletezni, nem fog ráragadni, vagy ha úgy is tűnik, hogy ráragadt, az első mozdulásnál, rázkódásnál el fognak válni egymástól. A polietilént, polipropilént - mivel hőre lágyuló műanyagok - műanyag hegesztők tudják javítani az anyag összeolvasztásá val. Egyébként pedig érdemes még kicsit az oldalunkon olvasgatni, mert pl. az epoxi gyanták és az üvegpaplanok nagyon nem illenek össze...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Matyas 2013-03-18 19:01
Köszönöm a javítást, valóban az üvegszövet a megfelelő anyag epoxi mellé. Közben elég sokat olvastam a polipropilén ragaszthatatlan ságáról - ez akkor is igaz, ha festékkel, alapozóval előtte a felület kezelve van? Mert a festék, alapozó tapad a PP-hez, az epoxy meg a festék/alapozóh oz, vagy rosszul gondolom?
Megcsinálnám teljesen epoxy/üvegszöve t kombinációból is, az "ősforma" kialakítása azonban túl nehéznek tűnik. Gipszből ekkora formát szerintem kb lehetetlen kialakítani, még talán purhab lenne a legjobb megoldás, a régi lökhárító "negatívjába" befújva, de ebből is rengeteg kellene, továbbá tapasztalat hogy a purhab ragad ahhoz is amihez nem kéne.
Az egyetlen ami a házi gyártás mellett szól, hogy nagyobb formai szabadságom lenne a kialakításnál, hiszen árban egy új lökhárító-szett el is nagyjából így jönnék ki.
Esetleg van bármilyen ötlet az ősforma anyagának kiválasztásához?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Matyas 2013-03-16 21:59
Üdv, egy kis segítséget szeretnék kérni!

A helyzet a következő: adott egy műanyag, fényezett lökhárító, három darabból álló, középső, két oldalsó elem. A három alkatrész egyrészt az előző szerelő ügyességének köszönhetően csavarral lett összeerősítve, egyik elemen pedig repedés is van. Meg lehet-e oldani, hogy a fényezés csiszolását, és zsírmentesítésé t követően epoxygyantával + üvegpaplannal megerősítem, így a repedést is befedve? Milyen tömeg/m2 tulajdonságű üvegpaplant használjak, megtapad e az előkészített felületen, illetve alakítható-e annyira, hogy fényezhető lökhárító (immár egy darabos) váljon belőle? Természetesen leszerelve, mindkét oldalát megerősítve végezném el a műveletet, figyelve hogy minden elférjen aminek el kell.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-01-31 09:09
Nikecellre (polisztirol hab) nem lehet poliészter gyantával dolgozni, mert a gyantának kb 30-40 % sztirol tartalma van, és az oldja a polisztirolt. Vagy más habot kell választani (pl.PUR) vagy epoxi gyantával dolgozni, vagy bevonni valami olyan anyaggal, ami nem engedi, hogy a gyanta hozzáérjen a habhoz(pl.valam ilyen fólia,szórókitt , esetleg gipsz...stb.)A szerszámok tisztítására a leg alkalmasabb az aceton. Amíg a gyanta nem kezd el kötni, addig tökéletesen ki lehet vele mosni az ecsetet. Ha a gyanta már megkötött, akkor már késő, kuka.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2013-01-30 15:03
Sziasztok, ha nikecelből akarom megcsinálni a formát és arra kenni rá a gyantát akkor mit kéne tennem hogy a gynata ne marja meg a nikecelt? A másik kérdésem pedig azlenne hogy az ecsetet nem tudom soha normálisan elmosni ( higitoval szoktam próbálni) mivel javasoljátok? üdv :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2013-01-30 12:25
Kedves RLaci!
A 24 grammos üveg sajnos nem alkalmas erre a célra. Leírása alapján azt saccolom, hogy egy távirányítású repülő szárnya lehet, a formája habból kialakítva.... A javaslatom: 80 g/nm unidirekcionáli s (UD)szén a szárnyra,a fő tartó rudat is ezzel megerősítve, és a belépő élnél +-45 fokban 80 g/nm-es UD szénnel megerősíteni. Gondolom, az epoxi gyanta már meg van...A szövetek (akár üveg, akár szén)saját szakítószilárds ágából nehéz kiindulni, mert a laminát szakító szilárdságához inkább csak irányt mutat, ugyanis nagyban függ a használt gyanta minőségétől, mennyiségétől,s tb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Guest 2013-01-29 15:58
Tisztelt Oregmiki!

Én egy kisebb, 10 m fesztávú szárnyat, relatíve kis felületi terheléssel (kb. 60 [N/m^2]) szeretnék készíteni. A borítás lenne a fő tehervselő. Fontos, hogy a lehető legkönnyebb legyen. Ön milyen anyagokat javasolna hozzá? Esetleg a 24 [g/m^2]-es üvegszövet eléséges hozzá, tudna esetleg szakítószilárds ágot is mondani?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2012-11-22 09:40
Kedves Andris!
Ennek az oldalnak a tetején a cikkünk első mondata választ ad az Ön kérdésére:"Ha nem az eredeti elem képezi az ősmintát, akkor valamilyen, erre a célra alkalmas és olcsó anyagból alakítsa ki a megfelelő méretű és alakú darabot. Ez lehet akár fa, fém, gipsz, beton..." stb.
Javaslom, hogy olvassa át figyelmesen a fenti cikkünket, de sokat segítenek még a következő cikkek - és az utánuk levő hozzászólások - is: http://mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=301, http://mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=311, http://mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=281, http://mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=42&Itemid=351
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Imre Andras 2012-11-20 22:03
üdv
Készittenék karbonszövetből motorhaztetőt,a szerszamot hozza miböl készitsem el?
Egyelőre szeretnék tanácsot kérni ,majd milyen anyagokra lenne szükségem.
Köszönettel
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Bodnár Miklós 2012-11-22 09:35
Kedves Andris!
Ennek az oldalnak a tetején a cikkünk első mondata választ ad az Ön kérdésére:"Ha nem az eredeti elem képezi az ősmintát, akkor valamilyen, erre a célra alkalmas és olcsó anyagból alakítsa ki a megfelelő méretű és alakú darabot. Ez lehet akár fa, fém, gipsz, beton..." stb.
Javaslom, hogy olvassa át figyelmesen a fenti cikkünket, de sokat segítenek még a következő cikkek - és az utánuk levő hozzászólások - is:Csónakbevoná s, javítás, http://mugyantak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=311
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Ozsváth Károly Zsolt 2012-11-07 08:04
Üdv!

Végül is megpróbáltam EPOKIT kétkomponensű ragasztóval , és tökéletesen sikerült megoldani a dolgot!
Szép napot mindenkinek!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Ozsváth Károly Zsolt 2012-11-06 10:00
Köszönöm a válaszát!
Megpróbálkozom a pillanatragaszó val! :-|
Mert egyébként arra gondoltam hogy megpróbálom két komponensű epoxi gyantával.
Szép napot!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Információk

Sütikezelés