Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Tekercselés

Tekercselés


Tekercselés

A terhelés kitüntetett irányaiban történő, anizotrop (külömböző irányokban külömbözőképpen viselkedő) anyag-erősítés elve, a kompozit konstrukciók alapelve jól érvényesíthető a nyomásálló csövek ill. tartályok, és az erőátvitelre szolgáló rudak gyártásában.

Jól ismert a mechanikából, hogy a nyomásálló csövek, hengeres tartályok héjának terhelése korántsem azonos a cső hosszirányában és arra merőlegesen a hengerpalást kerületének mentén.


Ezt a jól számítható követelményt jól kielégíthetjük polimerkompozit héjakkal, amelyekben a szálerősítést a kívánt irányban alkalmaztuk. Így kiemelkedően előnyös szilárdság/tömeg-viszonyú, és különleges követelményeknek is eleget tevő: korrózióálló, robbanásbiztos stb. erősített tartályokat, csöveket, rudakat stb. állíthatunk elő. A technológia vázlatát a 1.ábra mutatja.

Az eredeti eljárásban enyhén kúpos magra tekercselik fel az üvegszál köteget, (roving), amelyet előzőleg a matrix oligomerrel átitattak. A többszörös oda-vissza tekercselés alakítja ki a többrétegű, több irányban erősített kompozit szerkezetet, amelynek térhálósítása a kúpos magon történik.

A tekercselés (filament winding) kompozitgyártási technikának számos változata ismert. Újabban hőre lágyuló matrixszal is alkalmaznak folytonos erősítőszálat, és itt a feltekercselés helyén ráolvasztva alakul ki a kötés. Ugyanígy alkalmazható a szalag formájú (tape) prepreg üvegszálas epoxi vagy karbonszálas epoxi előgyártmány tekercseléshez, amely után a technológia következő lépésében autoklávban, azaz nyomástartó hengerben, magasabb hőmérséklet és nyomás alatt történik a térhálósítás.

teker2

1. ábra: A kompozit tekercselés alapelve 1) motor, 2) meghajtás, 3) támaszték, 4) tekercselő tüske, 5) üvegszál pászmák, 6) impregnáló fürdő

A tekercselés – amely eredeti formájában is textiltechnológiai tapasztalatokon alapul – legújabb változatában sokoldalú technikát ígér erőátvitelre alkalmas üreges „zártszelvények”: csövek, profilok kialakítására. Ez a technika a fonatolás ill. körszövés (braiding) (2. ábra).

teker3

tekercselés4

2. ábra: Karbonszál rovingból körszövéssel készített, négyszög keresztmetszetű zártszelvény profil

A körszövött vagy fonatolt textilrendszer impregnálása történhet utólag és az ezt követő hőkezeléshez hasonlóan megfelelő „alagútban”. Használhatunk gyantával előre átitatott (prepreg) köteget is. A fonatolt előterméket ezután már csak térhálósítani kell.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

# Is Capture His 2014-12-17 22:51
I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a visit this webpage on regular basis to get updated from hottest information.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# lolatoys.com 2014-12-11 01:27
It's the best time to make some plans for
the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest
you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
I wish to read even more things about it!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# magnapress 2014-09-07 13:44
I have read so mаny articles concerning the blogger loѵers howeveг this paragraph is
actually a pleasant pаragraph, keep it up.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Információk

Sütikezelés