Hungarian English French German Russian Spanish
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Prepreg eljárás

Prepreges eljárás

Untitled document

Prepreges eljárás


A prepregek fékezett térhálósítóval összekevert műgyantával átitatott szövetek, vagy paplanok.

Gyártási eljárása alapján SMC típusú kompozit elő-gyártmány. (SMCSheet Molding Compound: lemezformájú kompozit előgyártmány (prepreg) tekercs alakban tárolva.

alt

1.ábra   Prepreges eljárás vázlata egyoldalas szerszámban, vákuumfóliás módszerrel

Az SMC gyártás lényegében folytonos üzemű  lemezgyártást jelent, amelynek során két elválasztó fólia között kialakítják a gyantából, üvegszálból (vagy más –pl.: karbon– erősítő anyagból) és adalékokból a képlékeny (–még nem térhálósított! –) tekercselhető előterméket.

alt

2. ábra   Folytonos üzemű lemezgyártás (képlékeny - még nem térhálósított - tekercselhető előtermék (prepreg)két elválasztó fólia (PE-film) között) 

Az üvegszál tartalma lényegében vágott (tipikusan 50 mm hosszú) roving (>1000 elemi szálat tartalmazó köteg, pászma). Az SMC adalékai egyrészt „passzív” adalékok, amelyek a terméket „terjedelmesítik”, vagyis olcsó töltőanyagként szolgálnak, egyúttal csökkentve a szerszámban, nyomás alatt és magasabb hőmérsékleten térhálósodó rendszer zsugorodását is. (CaCo3, talkum, PE-por). Másfelől „aktív” adalékokra is szükség van, amelyek közül a legfontosabbak az összeállított lemez mátrix gyantájának gyors viszkozitás-növekedését biztosító fémoxidok (MgO, ZnO). Ez a viszkozitás növekedés néhány órával a gyártás után 3–5 nagyságrendet (!) is elérhet, biztosítva így, hogy a gyanta nem „folyik ki” az erősítőanyag  mellől. Egyéb adalékok: csúsztatók, formaleválasztók, iniciátorok és gyorsítók is vannak a rendszerben, melyek hatására – megfelelő tárolási körülmények (hűtés) között – a prepreg hónapokig eltartható a térhálósítás előtt.

A gyanta térhálósodását a hőmérséklet emelésével indítjuk el. A gyanta először megömlik, majd kikeményedik.

A nyomás alatti eljárásoknál célszerű kétrészes szerszámokat alkalmazni. Az SMC sajtolás során tehát 20–40 bar nyomáson, 130–150 °C hőmérsékleten 1–2 min/mm ciklusidő alatt megtörténik a teljes térhálósodás. E ciklus elején az SMC (prepreg) először ömledék állapotba kerül: „megfolyik”, kitölti a szerszámüreget, majd hamarosan – a kémiai iniciátor hatására – a viszkozitás újra növekedni kezd és kialakul a térhálós, szálerősített rendszer.

A nagyobb sorozatban gyártott poliészter és epoxi kompozit alkatrészeket pl. a korszerű kamion–vezetőfülkéket, autóbusz és személyautó karosszériaelemeket manapság leginkább SMC típusú kompozit elő-gyártmányokból sajtolják. Ezek rendkívül nagy szilárdságúak, és nagyon jó ütésállóságú, szívós alkatrészek. Az országúti teherforgalom nagy részében ilyen burkolatú kamionok teljesítenek szolgálatot.

Meg kell említeni még, hogy az SMC-n kívül még két jellemző előgyártmány csoport van, ezek:

  • BMC: Bulk Molding Compound: „alaktalan” kompozit előimpregnátum („premix”) szálerősítésből és mátrix oligomerből
  • GMT: Glass-mat reinforced Thermoplastic: paplanformájú kompozit előgyártmány erősítőszálból és hőre lágyuló polimer szálból.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Információk

Sütikezelés