huenfrderues
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Általános információk: epoxi padlórendszer

Épületek műgyantás padló bevonatainál a leggyakrabban epoxi padló rendszereket használnak. Ezeknél a gyantáknál a következő jellemzőket részesítik előnyben:

 • - Magas szintű felületi tapadás
 • - Magas szintű mechanikai ellenállás
 • - Ellenállás vegyi anyagokkal szemben
 • - Ellenállás a páratartalommal szemben
 • - Alacsony zsugorodás

Azonban meg kell jegyezni, hogy a következő három tényező határozza meg a végeredményt. (ami a tökéletes minőségű epoxi padlóhoz kell.)

 • - A megfelelő gyanta és edző kiválasztása
 • - A megfelelő töltőanyag és segédanyag kiválasztása.
 • - Megfelelő felület előkészítés, és pontos technológiai végrehajtás

Az epoxi gyanta és térhálósítója biztosítja a ragasztóképességet, melyekhez töltő és színező anyagokat adagolhatunk. A gyanta modifikálásával állíthatjuk be az alkalmazásnak megfelelő viszkozitást, a felhasználási időt vagy a merevséget. A felhasznált töltőanyagok típusa és mennyisége biztosítja a padlórendszerrel szemben támasztott kívánalmakat. A kész padló bevonatunk minősége nagymértékben függ a felület megfelelő előkészítésétől. Elengedhetetlen, hogy a felületről eltávolítsa a szennyeződéseket, különösen az olajt, kenőanyagot, szappant, port. Amennyiben a felület szennyezett marad, a gyanta nem tapad a kívánalmaknak megfelelően a felülethez, szélsőséges esetben elválhat tőle.

Epoxi padlórendszereink:

 

Epoxi padlók előnyei:

 • - Gyors és könnyű kivitelezhetőség
 • - Tökéletes minőségű felület
 • - Magas kopásállóság
 • - Magas szintű mechanikai ellenálló képesség
 • - Jó vegyszerállóság
 • - Egységes padló felület
 • - Könnyű tisztíthatóság
 • - Hosszú élettartam

Biztonsági előírások epoxi padló készítése közben

Annak ellenére, hogy az epoxi padlók kikeményedés után fiziológiailag semlegesek az emberi testre, az összetevői (gyanta, térhálósító, stb.) nem kikötött (kitérhálósodott) állapotban károsak az egészségre. Ezáltal epoxi padló készítése közben az alábbi biztonsági intézkedéseket be kell tartani.

A padló készítés helyén folyamatos szellőzést kell biztosítani, különösen, ha kis légtérben folyik a munka.

Biztonsági cipő és védőkesztyű használata kötelező.

A rendszerek alkotó részeinek keverésére különös figyelmet kell fordítani! A térhálósítók maró hatású (lúgos) anyagok Ha az anyag a bőrre kerül azonnal tiszta, majd szappanos vízzel, le kell mosni, majd végül kézvédő krémmel kezelni.

Akik érzékenyek a rendszer összetevői okozta allergiás reakcióira, és ezt tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

A tűzvédelmi rendszabályokat be kell tartani a padlórendszert készítő dolgozóknak.

A munkavégzés helyén illetve környékén a dohányzás és nyíltláng használata szigorúan tilos! Csak olyan világító és szellőztető rendszerek használhatók, amelyek robbanás biztosak és megfelelnek a hatósági előírásoknak.

A rendszerösszetevők veszélyes anyagok, nem kerülhetnek be a csatornarendszerbe, és a talajvízbe.

Felület előkészítés

Ez a fő tényező mely befolyásolja padlóbevonatunk minőségét, a beton alapnak megfelelő szilárdságúnak kell lennie. A nyomószilárdságának egyenletesen 25 MPa-nak, a szakítószilárdságának 1,5 MPa-nak kell lennie. A betont általános épületgépészeti eljárásokkal kell védeni a nedvességtől. A friss betont legalább 28 napig kell pihentetni, mielőtt az epoxi padló bevonatot felvinnénk rá. A felületre, melyre a bevonatot kívánjuk felvinni, legyen tiszta, száraz (max. 4% víztartalom megengedett), durva felületű, hogy a gyanta minél jobban beivódjon a pórusokba. Mindenféle szennyeződést el kell távolítani a felületről, mely megakadályozhatja a gyanta felületi tapadását úgymint a gipsz, cement, leválasztó (alacsony felületi feszültségű) anyagok (olajok, zsírok, paraffin, egyéb kenőanyagok). A felületet többféle módszerrel takaríthatjuk, csiszolással, homokfúvással, égetéssel, stb. Ha a felületet megtisztítottuk, a port el kell távolítani, pl. ipari porszívóval. Minden javításnál ügyeljünk a javítandó felületet gondos előkészítésére a jobb tapadás elérése érdekében.

A sikeres padlókészítés feltételei

A padlórendszerünk kialakítása során, a levegő hőmérséklete és a páratartalma jelentősen befolyásolja a padlórendszerünk minőségét és kötési karakterisztikáját.  Optimális munkafeltétel a 20 °C alatti hőmérséklet és a legfeljebb 65%-os relatív páratartalom. Ha a hőmérséklet 15 °C alá csökken, nem ajánlott a bevonatkészítés. Magasabb páratartalom esetén matt, ragadós, kráteres felületet kaphatunk. Amennyiben a kikötés közben a hőmérséklet a harmatpont alá csökken az, negatívan befolyásolja a felület megjelenést és annak minőségét. A felületre kicsapódott víz jelentősen csökkenti a rétegek egymás közötti tapadását. Több réteg kialakítása esetén nem javasolt folytatni a munkát, ha a környezeti hőmérséklet a harmatpontra, vagy az alá csökken. Legalább 3 °C-kal magasabb hőmérséklet alkalmazása szükséges. A talaj és a levegő hőmérsékletének, illetve relatív páratartalmának ellenőrzése szükséges a munkálatok megkezdése előtt. Ha az arány a talaj és a levegő hőmérséklete közt nem kielégítő, fűtőberendezéssel kell emelni a levegő hőmérsékletét. A készítendő bevonatot a teljes kikeményedésig védeni kell a víztől, vegyi anyagoktól, portól. A kikeményedés a gyanta és a térhálósító gondos összekeverésekor kezdődik. A folyamat során hő szabadul fel. A kikeményedés ideje függ a rendszer tulajdonságaitól (fazékidő), mennyiségétől, illetve a kezdeti hőmérsékletüktől. Az egyszerre bekevert nagyobb mennyiség nagyobb hő fejlődést produkál, ami tovább gyorsítja a reakcióidőt.

Felületalapozás

A felületet alapozásához pl. az alábbi rendszer ajánlott: :Epidian 6011 / ET térhálósító. Az alkotórészeket az alábbi arányok szerint kell összekeverni:

Epidian 6011        –        100 tömegrész         +        ET térhálósító      –     18 tömegrész                                 

Az egyszerre bekevert mennyiség nem haladhatja meg a  a 3 kg-ot az Epidian 6011 esetében. A felhasználási idő az első rendszer esetében 1 óra . Az alapozót ecsettel, kefével, ún. tedihengerrel vagy gumi raklival kell felhordani a felületre. Az alapozót olyan módon kell felhordani a felületre, hogy az számottevően ne maradjon a felszínen (egésznek be kell szívódnia a beton felületbe). Kis befogadó képességű felületnél egyszer kell alkalmazni, porózusabb, nagyobb befogadó képességű felületnél szükséges lehet a kétszeri alkalmazása (a második réteget az első réteg kikeményedése után használjuk). Amennyiben az alapozást a 601-es rendszerrel folytatjuk, az alapozó kikeményedése előtt egyenletesen 1,5 kg/m2 kvarchomokkal (0,1-0,4 mm-es szemcsenagyság) kell felszórni a felületet. Ezt a felületet 16-24 órán keresztül 20 °C körül kell tartani, kikeményedés után a laza homokszemeket el kell távolítani, ezután a következő rétegek felvihetők (attól függően melyik rendszert használjuk).

Padló rendszerek leírása

Figyelem! Padlókészítés előtt a színes gyantákat precízen fel kell keverni (elkerülve ezzel a töltőanyag leülepedését).

A megfelelő mennyiségű térhálósítót hozzá kell keverni a színes gyantához. Lassú keverővel addig keverjük, amíg homogén állagú keverék nem képződik. Fúrógéppel való keverés során a maximális fordulatszám ne haladja meg a 400 1/perc-et. Amennyiben csíkok (festékcsíkok) jelennek meg, ez azt jelenti, hogy keverékünk még nem egységes (homogén). Fontos, hogy az edény falára és aljára feltapadt nem egységes anyagot is homogenizáljuk. A szükséges keverési idő 3-5 perc, amennyiben túl sokáig vagy túl magas fordulatszámon, keverjük rendszerünket, levegőfelesleget keverhetünk a bele, amely hibahelyeket szolgáltat.  Ha befejeztük a keverést, öntsük át egy másik edénybe (lehetőleg polietilénbe), keverjük át még egyszer és öntsük ki az alapozott felületre, majd vakolókanál, esetleg gumirakli stb. segítségével egyenletesen oszlassuk el a felületen. Felhordás után keményszőrű, vagy szeges rollerrel szellőztessük át a felületet, hogy a levegő távozni tudjon. Egyszerre 5-10 kg–ot ajánlatos bekeverni, de nagyobb jártassággal és technikai háttérrel (pl. megfelelő keverő) 50 kg-ig kitolhatjuk ezt a határt. Ha minden összetevőt összekevertünk, azt néhány percen belül fel kell vinni a felületre. 

   Például:                Epidian 664   –    100 tömegrész,   +   IDA-2 térhálósító      –      20 tömeg

A fenti anyagok esetében az egyszerre bekevert mennyiség nem haladhatja meg a 6 kg-ot. Érdemes a keveréket másik edénybe áttölteni (ne feledkezzünk meg az újbóli átkeverésről), majd ecset, vagy tedi-henger segítségével felhordhatjuk az alapozó réteggel ellátott beton felületre. A rendszer felvitele után hagyjuk 24 órán át 20 °C-on kikeményedni a felületet. Finom csiszolópapírral csiszolja le az esetleges kiálló részeket, a keletkező por eltávolítása az előző módszerrel megegyező módon újabb réteg vihető fel a felületre. A réteget hagyjuk megfelelően kikeményedni használatba vétele előtt.

Padló használat

A padló, a kikeményedés után legalább 24 óra elteltével vehető igénybe a gyalogos forgalom részére. A teljes mechanikai ellenálló képesség a készítés után 7 nap múlva, a teljes vegyi ellenálló képesség 14 nap múlva áll rendelkezésre. A padló első nedves tisztítása az utolsó réteg elkészülte után 14 nappal, a teljes vegyi ellenállóság létrejötte után végezhető el. Tisztításhoz olyan, a kereskedelmi forgalomban kapható folyadékok, vagy por halmazállapotú tisztítószerek használhatók, amelyek nem oxidáló hatásúak, mert ezek tartós használata a felület mattulásához vezet. Nagyon körültekintően kell eljárni tisztításkor, mely során nem használhatók olyan szerves oldószereket, mint például az aceton, a xilol, a toluol, a metil-acetát, vagy az éter alapú keverék. Az ilyen anyagok használata előtt végezzen próbát a padló egy kis részén. Rövid behatásra ezen anyagok fényvesztést okozhatnak, hosszabb behatásra a padló szerkezeti roncsolását is előidézhetik. Szerves oldószereket tartalmazó tisztítószerek használata előtt kérje ki a véleményét a gyártótól, a tisztítószer hatását illetően.

Tárolás és garancia

A padlórendszer összetevőit eredeti, légmentesen lezárt csomagolásban, jól szellőző alacsony páratartalmú helyiségben, fénytől, magas hőmérséklettől, fagytól védve kell tárolni. Ha a tárolás minden kritériuma biztosított, 12 hónapig tartható el.

Információ

Az itt szereplő információ saját kutatásaink eredménye, és bemutatja jelenlegi tudásunkat ezen a területen. A jövőben is tájékoztatjuk partnereinket a termékeinkkel kapcsolatos felhasználási lehetőségekről. Nem vállalunk felelősséget a technológiai hibákból eredő károkért, más anyagokkal való összekeverés esetén felmerülő hibákért. A gyártó esetleges felelőssége kizárólag az általa szállított áru értékére korlátozott, és nem terjed ki a járulékos károkra. Termékeink megfelelő minőségét az általános szerződési és szállítási feltételeinkben foglaltak szerint garantáljuk.

FIGYELEM! Ez a tájékoztató nem helyettesíti a technikai és biztonságtechnikai adtalapokat, azokat kérésre rendelkezésére bocsájtjuk.

Információk

Sütikezelés