Először laminálóknak

Tanácsok azoknak, akik életükben először laminálnak

Laminálás: esetünkben egy, vagy több réteg erősítő, ill. vázanyag (pl.: üvegpaplan, rovingszövet, karbon, kevlár, vagy üvegszövet,stb.) műgyantával való átitatása.

A leggyakrabban használt műgyanták a poliészter, és az epoxi műgyanták. Most a poliészter gyantával való laminálásról lesz szó.

Valamilyen termék készítésekor a laminálást megelőző lépések a következők:

1- a szerszám (sablon) felületének kialakítása, megtisztítása,
2- formaleválasztó kiválasztása, felhordása, (Formaleválasztó kiválasztása)
3- gélezés.(szinte minden új termék készítése esetén rendkívül fontos, ezzel biztosítjuk a késztermék felületének egyenletes, jó minőségét, és a laminált réteg (a szerkezeti erősséget biztosító műgyantával átitatott üveg, vagy más erősítő anyag) védelmét a külső, környezeti hatásoktól (víz, UV sugárzás, vegyi anyagok, fizikai hatások, karcolások, stb..)

Ezek után következhet a laminálás.
A fenti lépések pl. termékek javítása esetén kimaradnak, a felületet azonban minden esetben gondosan meg kell tisztítani a szennyeződésektől, akár durva csiszolással is. A gél megkötése után tehát kezdődhet a laminálás.

alt

Manapság a legtöbb lamináló gyantában van tixotrópizáló adalék (azért, hogy a nem vízszintes felületekről se folyjon le a laminálás alatt), tartalmaz paraffint a felület tökéletes térhálósodása érdekében és tartalmaz előgyorsítót (ezzel állítják be gyárilag, hogy mennyi idő múlva kezdjen el keményedni a gyanta). Tehát a bekeverés után szobahőmérsékleten (20-23 fok) általában kb.: 20-40 perc alatt kell felhasználnunk a gyantát. Magasabb hőmérsékleten, ill. napon ez az idő akár 5-10 percre is lecsökkenhet

Ha a bekevert gyantánk elfogyott, keverhetünk új adagot, de csak akkor, ha a laminát még nem kezdett el kötni. Ha igen, akkor meg kell várnunk amíg teljesen megköt, a felületén kiálló üvegszálakat, egyenetlenségeket durva csiszolópapírral megcsiszoljuk és csak ezután kezdhetjük a következő réteg felvitelét a bekevert gyanta felhordásával.
 
1 - Csak annyi gyantát keverjünk be, amennyit kb.: ½ óra alatt el tudunk dolgozni.
2 - Csak akkor kezdjünk új réteget, ha biztosan be tudjuk fejezni a gyanta kötéséig.
3 - Ne kezdjünk új réteget, amíg az előző, megkötött réteg meleg.
4 - Három rétegnél többet ne tegyünk fel egy munkafolyamatban, mert 2 mm vastagság felett túl sok hő fejlődik és megéghet.
5 - A gyantát soha ne hígítsuk vízzel, vagy oldószerekkel
6 - Ha hosszabb idő (4-8 óránál több) után szeretnénk új rétegeket felvinni a már megkötött laminátumra, azt először meg kell csiszolni,a felületére kiült paraffin réteg eltávolítása miatt. Ha ezt nem tesszük, az új réteg nem köt hozzá tökéletesen az előzőhöz és idővel elválhat tőle.
 
Végül pedig egy kis segítség a megfelelő anyag kiválasztáshoz:
 

       Használhatunk még különleges igények esetén szénszöveteket, kevlár-, karbon-kevlár és üvegszöveteket is, azonban ezeket inkább epoxi gyantákhoz ajánljuk tulajdonságaik maximális kihasználása érdekében, és az áruk is lényegesen magasabb.

 

Bodnár Miklós