Anyagszükséglet kiszámítása

Anyagszükséglet meghatározása/KALKULÁTOR

Első dolgunk mindig a termék felületének nagyságát megadni lehetőleg négyzetméterben. Legyen a példánk, mondjuk egy családi ház bejárati ajtója feletti féltető, ami az egyszerűség kedvéért 2 x 1 m-es, tehát 2 négyzetméter

 Második dolog, amit tudnunk kell, hogy mi a feladata, mit kell kibírnia, minek kell ellenállnia, milyen erős, milyen vastag legyen. Esetünkben az időjárásnak – eső, hó terhelés, napsütés (UV-sugárzás) – kell ellenállnia hosszú évekig, ezért a külső felét (a sablon felőli oldalát) gélezni,(CRYSTIC 65 PA NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉLaz alsó részét pedig topcoatozni (TECHNOCOAT NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER TOP-COATfogom. Ez biztosítja az üvegerősített rétegek időjárás elleni védelmét. 3 réteg 300 gr/m2-es üvegpaplan elég lesz a várható fizikai igénybevételek ellen. A késztermék így kb. 3-3,5 mm vastag lesz a gél és a top-coat réteggel együtt (ez nagyban függ a gyártásban résztvevők gyakorlottságától !!).

Lássuk, mennyi gél-coat-ra lesz szükségünk: a gélek fajsúlya általában 1,1 körül van, ezért, ha ideális vastagságban kenjük, vagy szórjuk fel (0,5-0,7 mm), akkor egy m2-re 0,55-0,8 kg gél-coat kell, tehát nekünk a 2 m2-hez 1,6 kg kell. (Én 2 kg-ot vennék…)

A top-coat mennyisége általában ennek a fele, mert azt vékonyabban kenjük.

A termék fizikai tulajdonságai annál jobbak, minél magasabb benne az erősítőanyag gyantához viszonyított aránya. A szükséges poliészter gyanta mennyiség kiszámításához tudnunk kell, hogy kézi lamináláskor az erősítő anyag - gyanta általánosan elfogadott aránya 1:2. (gyakorlott felhasználóknál ennél kevesebb gyanta is elég, kezdőknél az arány 1:3 is lehet.)

2 m2-re 3 réteg 300 gr/m2-es üvegpaplan, az 2 x 3 x 300 = 1800 gramm (1,8 kg) erősítőanyag kell.

Az erősítő anyag - gyanta aránya 1 : 2, tehát 2 x 1,8 kg = 3,6 Kg poliészter gyanta kell (pl.:Crystic 2-446 PALV )

Kell még a gyanta, a gél és a top-coat térhálósításához (kikeményítéséhez) szükséges katalizátor, mely általában valamilyen peroxid. 100 gramm gyantához 1-3 gramm (1-3%) adható, a legtöbb esetben 2%-ot javasol a gyártó. (a gél és top-coat esetében is)

3,6 kg gyanta+1,6 kg gél-coat+0,8 kg top-coat = 6 kg. A szükséges katalizátor mennyisége ennek max. 3 %-a, tehát 0,18 kg.

Szükségünk van még formaleválasztóra, (lásd: Formaleválasztó kiválasztása) és lemosó, tisztítófolyadékra, ami a leggyakrabban aceton.

 

Anyagszükségletünk tehát:

1,8 kg üvegpaplan (én 2 kg-ot vennék…)

1,6 kg gél-coat (én 2 kg-ot vennék…) pl: CRYSTIC 65 PA NATÚR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉL + színező paszta, vagy CRYSTIC 65PA 3101 FEHÉR ECSETELHETŐ POLIÉSZTER GÉL

0,8 kg top-coat (én 1 kg-ot vennék…)

3,6 kg poliészter gyanta (én 5 kg-ot vennék…)

0,2 kg MEKP  katalizátor

1 liter aceton

Formaleválasztó

 

A zárójelbe írt mennyiségeket venném meg abban az esetben, ha ezt az egy terméket csinálnám. Amennyiben üzemszerűen dolgozom, a számított mennyiségekkel lehet kalkulálni.

A fentiek ismeretében, ha már tudod, hogy mekkora a felület, és milyen vastagra, erősre szeretnéd, ide kattintva egyszerűen megtudhatod milyen anyagokból mennyire lesz szükséged, és az kb. mennyibe fog kerülni:    KALKULÁTOR

Ha nem működik a fenti link, ezt:  http://mugyantak.hu/aszsz/aszsz.htm  másold be a böngésződ címsorába

 

Jó munkát!

Bodnár Miklós