huenfrderues
 KalitaKft.
Poliészter és epoxi műgyanták, szilikon gumi és poliruetán anyagok
×
 x 

A kosár üres
A kosár üres

Cikkek

Formaleválasztó kiválasztása

 

A formaleválasztók kiválasztása 

A formaleválasztók alkalmazása nélkülözhetetlen a vázerősített műanyag termékek gyártásánál. A termék kivételét nagyban megkönnyíti, és munkaidőt takaríthatunk meg az alkalmazásával.

Ez a cikk segít eligazodni az általunk forgalmazott formaleválasztók, ill. formaleválasztó rendszerek között, és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

 A kiválasztás fő szempontjai:

· Milyen technológiát alkalmazunk a gyártásnál? (kézi laminálás, injektálás, vákuumos eljárások, stb.)  Fontos az is, hogy:

· Hány terméket akarunk kivenni a szerszámból? (1-2 darab, vagy sorozatgyártás)

Ezen a ponton máris kizárhatunk néhány lehetőséget.

- Ha 1-2 db-ot akarunk kivenni a szerszámból, akkor nem érdemes modern, sok leválasztást biztosító, un. szemi-permanens leválasztó rendszert alkalmazni. Ebben az esetben megfelelő és gazdaságos választás lehet egy természetes (Carnauba wax) alapú paszta (pl.: SPACEWAX 300, Oskar's M700,  Formula Five), vagy/és PVA.

- Ha sok terméket fogunk kivenni, sorozatgyártásra készülünk, akkor viszont érdemes egy sok leválasztást biztosító szemi-permanens rendszert (pl.: Marbocote Fastcote LP) alkalmazni.

A következő két szempont, hogy mit, miről szeretnénk leválasztani:

· Milyen anyagból készült a szerszám? (Fém, poliészter, epoxi, szilikonkaucsuk, egyéb.)

· Milyen gyantát használunk a termék előállítására? (Poliészter, vinilészter, epoxi, stb).

- A modern, szemi-permanens formaleválasztók használatával a szerszámon található apró, finom minták, rajzolatok is tökéletesen megjelennek a terméken, és itt lesz fontos, hogy mi a szerszám és a termék anyaga.

A „Formaleválasztás Marbocote rendszerrel” című cikkünk segít a megfelelő Marbocote termék kiválasztásában.

- Formaleválasztó pasztát, vagy/és PVA-t használhatunk, ha csak néhány termék készül, a szerszám nem túl bonyolult, nincsenek benne éles sarkok, bevágások, egyéb apró cirádák, stb., amik eltömődhetnek. Ezeknél a hagyományos formaleválasztóknál nincs túl nagy jelentősége annak, hogy mit – miről választunk le, mert egy viszonylag vastag felületi elválasztó réteget alkotnak. A következő szempontokat is figyelembe kell venni:

· Hogyan szeretnénk felhordani a formaleválasztót? (szórással, vagy kézi módszerrel)

· Milyen hőmérsékleten köt a gyanta? (ha magas hőmérsékleten, akkor pl. viaszos leválasztó nem használható, mert megolvad)

· Kell-e festeni, vagy ragasztani a terméket? (pl. viaszos formaleválasztók, vagy PVA esetén a terméket meg kell tisztítani festés, vagy ragasztás előtt)

A fenti szempontok alapján kiválasztott formaleválasztóval biztonságos leválasztást érhetünk el főként laminálásos, nyitott szerszámos technológiák esetén. Egyéb eljárásoknál (injektálás, vákuum, stb.)  a fentieken túl az alkalmazott technológiára jellemző, speciális szempontokat is figyelembe kell venni.

A formaleválasztók fő típusai:

A viaszok a legelső formaleválasztók. A természetes alapú (Carnauba wax) viaszok olvadáspontja alacsony, (44 oC) ezért csak ennél alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazhatók. Ha a gél kötése közben a viasz megolvad, bekerülhet a gélbe és ezzel a szerszám felületén megszűnik a leválasztó hatás. Vannak magasabb hőmérsékletű alkalmazásra megfelelő viaszok is. A korszerűbb változatok könnyen párolgó szerves oldószerekben oldva kerülnek forgalomba. Fontos tudni, hogy egyes termékek szilikon adalékokat tartalmaznak, amelytől a felület fényesebb lesz, de a gélszórásnál „halszemek” képződését okozhatja, ezen kívül a termék festését is megnehezítheti.

 

PVA (poli-vinil-alkohol). Az egyik legrégebben használt formaleválasztó. Megbízható, vízben oldható leválasztó anyag. Mivel jól ellenáll a sztirolnak, ezért új, még nyers poliészter szerszámok beüzemelésére is alkalmas. A poliészterből készült szerszámok az első időkben mindig tartalmaznak sztirolt, amely lassan vándorol a szerszám felületére. A sztirolban oldódó, vagy duzzadó formaleválasztók ilyen esetekben eltűnhetnek a szerszám felületéről és ezzel a termék beragadását okozzák. A PVA megfelelő vastagságban az új poliészterből készült szerszámok esetén is biztosítja a termék kivehetőségét. Ilyen esetben akkor lehet abbahagyni a PVA alkalmazását, amikor a termékkel együtt teljes egészében kijön a szerszámból. (Elterjedt módszer, hogy viaszos leválasztó pasztával kombinálva is használják.)

 

A polimer alapú formaleválasztók a leghatékonyabbak. Ilyenek pl.: a teflon (PTFE) tartalmúak. Ezek fluórozott szénhidrogének, amelyek hőálló és többszöri leválasztásra alkalmas bevonatot képeznek a szerszám felületén. Ez annak köszönhető, hogy a szerszámon erősen tapadnak és nagyon kevés helyeződik át belőlük a termékre. Emiatt a hibátlan felületű termék további előkezelés nélkül festhető, vagy ragasztható. A legkorszerűbb, polimer alapú, szemi-permanens formaleválasztók nem tartalmaznak halogén vegyületeket, de ezzel együtt például hőállóságban gyakran felülmúlják a teflon származékokat.

 

A szilikonok csak ritkán használatosak, mert „halszemek” képződését és elő-leválasztást okozhatnak.

 

A belső formaleválasztók növényi olaj, vagy polimer alapúak. 0,5 - 1 %-ban szokták a gélbe keverni. Mivel ezek az anyagok nem férnek össze a gyantával, ezért a felületre kivándorolva érik el a leválasztó hatást.

A formaleválasztók alkalmazása:

A szerszám felületét nagyon gondosan meg kell tisztítani, hogy esetleges korábbi formaleválasztó maradványok ne akadályozzák meg az új anyag tapadását a szerszám felületéhez.

- Ha pasztát használunk, azt új szerszám esetén egy puha ronggyal 4-6 vékony rétegben kell felkenni, és minden réteg felvitele után, néhány perc elteltével egy tiszta száraz puha ronggyal fényesre törölni. A rétegek felvitele közt legalább 20-30 perc szünetet kell tartani. A következő termék készítése előtt már csak egy vékony réteg felkenése és fényesítése szükséges. Ezt minden darab készítése előtt meg kell ismételni. Több termék kivétele után a leválasztó réteg helyenként már túl vastag lesz, ezért nehezebb a leválasztása. Ekkor a szerszám felületét ismét meg kell tisztítani, és a pasztázási folyamatot megismételni. (mintha új szerszámot kezdenénk…)

- PVA-t lehet ronggyal, ecsettel, szórópisztollyal felhordani. Az egyenletes fedés és a kellő vastagság elérése érdekében ezt is érdemes több rétegben alkalmazni. Megfelelő szórópisztollyal „ködölve” ez lehet 10-15 réteg is. (lásd video melléklet: Bonyolult, kétrészes sablon készítése II. rész.) A termék kiszedése után szerencsés esetben a termékről, vagy a szerszámról vékony filmként lehúzható a PVA réteg, de sok esetben mindkettőn marad belőle, amit meleg vízzel lehet lemosni róluk. A folyamatot minden termék készítése előtt meg kell ismételni.

Korszerű, szemi-permanens leválasztó rendszer használata esetén ha szükséges, akkor pórustömítőt kell alkalmazni, esetenként 2-3 rétegben. Ezzel elérhető, hogy a termék felszíne sima legyen és ne jöhessen létre fizikai tapadás a gél és a szerszám között.

A gyártó által javasolt rétegszámban, az előírt várakozási időket betartva, fel kell hordani a formaleválasztót. A nagy nyírásnak kitett helyeken célszerű a rétegszám növelése.

Az utolsó réteg felhordása után hosszabb várakozási időt, vagy hőkezelést szoktak előírni a gyártók.

Ha az előírásokat gondosan betartjuk, akkor nagyon sok készterméket vehetünk ki a szerszámból, anélkül, hogy újabb felület-előkészítést kellene végeznünk.

A formaleválasztó réteg felújítása akkor válik szükségessé, ha a termék kivétele érezhetően nehezebbé válik. Ilyenkor elég egy újabb réteg felhordása, amelyet ugyanúgy kell kezelni, mint a korábbi utolsó réteget.

A „Formaleválasztás Marbocote rendszerrel” című cikkünk segít a megfelelő Marbocote termék kiválasztásában.

Gazdaságosság:

A formaleválasztók ára a gyártás alapanyagaihoz viszonyítva nem túl magas. Sorozatgyártásnál érdemes a  többszöri leválasztást biztosító korszerű terméket választani, mert az egy termék előállításához szükséges munkaidőt jelentősen csökkenti, mivel a szerszám tisztítása könnyebbé válik és csak nagyon ritkán kell a formaleválasztó bevonatot felújítani. Ennek következtében a drágább formaleválasztó alkalmazása jelentősen csökkentheti az egyéb költségeket. Nem gazdaságos viszont a drága szerek alkalmazása akkor, ha csak egy vagy két terméket kell kivenni a szerszámból, vagy a szerszám tulajdonságai miatt a leválasztó bevonat minden kivételnél megrongálódik.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

# György Zoltán 2018-02-19 19:55
Üdv
Azt szeretném kérdezni ha a formaleválasztó t ecsettel felhordom után van-e várakozási idő a gél felkenése előtt és a felhordás után van-e valami teendő?
A választ előre is köszönöm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-20 13:47
Kedves György!

Ahol megrendelte a leválasztót, ott található az adatlapja, amelyen részletes leírást talál az alkalmazásáról. NEM ECSTTEL KELL felhordani…
Vagy katt ide:
http://mugyantak.hu/images/stories/virtuemart/product/marbocote-227-magyar.pdf
MARBOCOTE 227 CEE

http://mugyantak.hu/images/stories/virtuemart/product/marbocote-fastcote-lp-magyar.pdf
MARBOCOTE FASTCOTE LP
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Nyilas Antal 2018-02-06 19:57
Üdvözlom.
Egy kb 15x25 cmalapterületü, es 35 cm magyas hasabot szeretnek kiönteni, amiben különbözö targyakat helyeznek el,polyeszter gyantaval. A tervem az hogy keszitek egy oldhato sablont 25mm vastag Mdf butorlapbol,ami nek a belsö felet burkolnam valamilyen muanyag lappal ,/vagy laminalt MDF lapot hasznalnak/,ami re elvileg nem kot a polieszter gyanta.Eben az esetben is szükseges valamilyen formalevalaszto t hasznalnom?
Elöre is köszönöm a valaszat
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-02-07 08:55
Igen, használjon formaleválasztó t. 3 anyagról válik le biztosan és könnyen a poliészter (is): polietilén, polipropilén, teflon. Minden máshoz használjon leválasztót.
3-5 cm vastagságot öntsön maximum egy rétegben, várja meg, amíg kikeményedik és kihűl, és csak akkor öntse a következő réteget.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Dancsi Péter 2018-01-18 10:07
Üdvözlöm!Üvegsz álas poliészter síklemezt szeretnék készíteni.Az lenne a kérdésem,hogy milyen leválasztó fóliát használjak,amit a boltokban lehet is kapni?
Várom szíves válaszát!
Maradok tisztelettel:Da ncsi Péter
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2018-01-18 10:49
A fenti cikkben nem említünk fóliákat, de ha Ön fóliát szeretne használni, akkor a legbiztosabb a polietilén fólia, ahhoz semmi nem ragad...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Tibor 2017-10-25 23:21
Szép napot! Az a kérdésem, hogyha a szerszám kézi laminálású ( polieszter), akkor milyen formaleválasztó t használjak? A szerszám 15-20- szor lesz használva. De van olyan szerszám ami csak ötször. Poliuretán habot öntök bele. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kalita 2017-10-27 08:17
Sajnos, a habhoz nem tudok igazán jó leválasztót ajánlani. A legbiztosabb megoldás a vízben oldott szappan (sűrű szappanos lé) erről leválik, de valószínűleg nem lesz igazán szép a felület...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # vörös Róbert 2016-06-23 11:16
Tisztelt Bodnár úr!Köszönöm a válaszát megértettem,és említette hogy a formakészítésem et nem értette ,ezért újra megkérdezném mert ez fontos lenne.Tehát hungarocellből kifaragnám és azért gondoltam a gipszsel való fedésére hogy azt símára csiszolva megfelelő felületet kapjak a gélnek.És azért is mert a hungarocellt nem lehet sztem olyan símára ledolgozni amilyen szükséges.Még annyit kérdeznék hogy a gipsz nem fogja beszívni a formaleválasztó t,és milyet javasolna?
Válaszát köszönöm Tisz Vörös Róbert
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Bodnár Miklós 2016-06-27 14:39
Ha a felület gipsz, akkor szinte csak paszta jöhet szóba, (esetleg PVA), mert az eltömíti a mikró-pórusokat . Annyiszor kell lekenni (vékonyan!!!!), amíg szép fényes nem lesz a felület. A fenti cikkben az "A formaleválasztó k alkalmazása" részben van leírva részletesebben, hogyan kell. De alkalmazható PVA-val együtt is...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet